Popustljivi in miroljubni Karel menda ne želi živeti v sporu s sinom, zato je sprejel ponujeno oljčno vejico. Foto: EPA
Popustljivi in miroljubni Karel menda ne želi živeti v sporu s sinom, zato je sprejel ponujeno oljčno vejico. Foto: EPA

Vojvoda Susseški je vse od takrat, odkar sta se z ženo Meghan preselila v Kalifornijo, da bi se umaknila pred pritiski medijev in obveznostmi, ki sta jih imela kot člana britanske kraljeve družine, v sporu s svojo ožjo družino, olje na ogenj nesoglasij pa so prilile še njegove izpovedi v nedavnem Netflixovem dokumentarcu in avtobiografiji Rezerva.

Prav zato se je precej ugibalo, ali bosta Harry in Meghan sploh povabljena na kronanje kralja Karla III., ki bo 6. maja, in ali bosta prišla. Nedavno je Buckinghamska palača sporočila, da je Harry vabilo sprejel in da se bo obreda udeležil sam, brez žene Meghan in otrok, Archieja (ki bo ta dan praznoval rojstni dan) in Lilibet.

Več "pozitivno naravnanih" pogovorov

Glede na siceršnje izbrano medijsko pojavljanje zakoncev Sussex v zadnjem obdobju je bila njuna molčečnost o udeležbi na kronanju kar presenetljiva. Zdaj pa je v medije pricurljala informacija, da se je Harry pred odločitvijo o udeležbi na kronanju o tem pogovoril s svojim očetom, kraljem Karlom. Kot poroča britanski časnik Telegraph, se je Harry želel prepričati, da bo njegov prihod na Otok očetu pogodu, zato je navezal stik z njim, kar je vodilo v "več pozitivno naravnanih in odkritih pogovorov", zadnji od teh naj bi se zgodil v soboto, je za časnik dejal "dober prijatelj" kralja in princa. Kot pišejo britanski tabloidi, bo Harry v času, ko bo na Otoku, še zadnjič spal v windsorskem dvorcu Frogmore Cottage, ki ga je njemu in ženi namenila pokojna kraljica Elizabeta II., njegov oče pa je nedavno odločil, da se morata zakonca iz njega izseliti.

Harry ne bo imel nobene vidnejše vloge v samem obredu, bodo pa predstavniki sedme sile gotovo spremljali vsak njegov korak, gesto in pogled, ki ga bo namenil svojim bližnjim sorodnikom, sploh bratu Williamu in mačehi Camilli, ki bo po obredu tudi uradno postala kraljica.

Camilla močno prizadeta, William pa še vedno jezen

Nedavno je tako v britanskih medijih zaokrožila govorica, da je Camilla še vedno "izjemno prizadeta" zaradi načina, kako je bila prikazana v knjigi Rezerva, v kateri jo je Harry brez dlake na jeziku opisal kot hinavsko, spletkarsko in koristoljubno. Med drugim je zatrdil, da je z namenom preusmeritve pozornosti s svojega dolgoletnega razmerja s takrat še valižanskim princem medijem posredovala podrobnosti iz zasebnega življenja svojega mlajšega pastorka in na splošno vzdrževala dober odnos s sedmo silo, da je ta ne bi napadala.

Precej napet ostaja tudi odnos med Harryjem in Williamom, saj ta menda svojemu mlajšemu bratu še vedno ni odpustil, da je celemu svetu razkril podrobnosti o njunem sporu (vključno z bizarnim opisom njunega ravsanja). Kot piše Daily Mail, se tako valižanski princ z bratom ne namerava srečati, čeprav naj bi Harry za sestanek z bratom večkrat zaprosil, tudi z očetovo pomočjo.

Neuradna sporočila, ki te dni prihajajo iz palače, se sklicujejo na "poln urnik" novega prestolonaslednika.