Depardieuju so zatočišče ponudile Rusija, Čečenija, Črna gora in Belgija. Foto: EPA
Depardieuju so zatočišče ponudile Rusija, Čečenija, Črna gora in Belgija. Foto: EPA
Vladimir Putin in Steven Seagal
Putin se rad druži z zvezdniki. Avgusta se je v Sočiju srečal z ameriškim igralcem Stevenom Seagalom. Foto: EPA

Spomnimo, zvezdnik je nedavno zagrozil, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše. Francoski ustavni svet je sicer v nedeljo zavrnil 75-odstotno obdavčitev najpremožnejših državljanov, a ta odločitev po besedah Depardieuja "ni spremenila ničesar", zato ostaja v Belgiji, kamor se je preselil, da bi se izognil plačilu spornega davka.

Francoska vlada je medtem sporočila, da bo vztrajala pri uveljavitvi večje davčne obremenitve za vse, ki zaslužijo več kot milijon evrov na leto in bo sprejela ukrepe, ki bodo skladni z ustavo.

Putin je pretekli mesec na letni novinarski konferenci izjavil, da je pripravljen dati ruski potni list Depardieuju, če bi ta to želel. "Če se Gerard res želi preseliti v Rusijo ali dobiti ruski potni list, bo ta zadeva pozitivno rešena," je dejal.

Reden gost moskovske družabne smetane
Zdaj je obljubo držal, s tem pa znamenitemu igralcu, ki je reden gost moskovske družabne elite, omogočil enotno davčno stopnjo 13 odstotkov, ki v Rusiji velja za vse, revne in bogate. Depardieu je v Rusiji eden najbolj priljubljenih zvezdnikov, kar izvira še iz sovjetskih časov. Je tudi reden član žirije na bleščečih filmskih festivalih v Moskvi in Sočiju. Putin ga je označil za "poslovneža in prijatelja". Ruske filmofile je Francoz navdušil tudi z eno svojih zadnjih filmskih vlog, v kateri je upodobil eno najbolj skrivnostnih in mračnih oseb v ruski zgodovini, Grigorija Rasputina.

64-letni zvezdnik filma Cyrano de Bergerac je predtem napovedal, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu in da namerava pridobiti belgijski potni list. Njegova selitev v Nechin, belgijsko vas blizu francoske meje, ki je znano pribežališče francoskih bogatašev, je v Franciji sprožila burne polemike.