Simon Cowell je prepričan, da je v ZDA dovolj prostora tako za Ameriški idol kot za Faktor X. Foto: EPA
Simon Cowell je prepričan, da je v ZDA dovolj prostora tako za Ameriški idol kot za Faktor X. Foto: EPA
Lady GaGa
Z novim šovom želi Simon najti nekoga podobnega Lady GaGa. Foto: justjared

Pisali smo že, da se najbolj pikri sodnik najbolj gledanega resničnostnega šova Ameriški idol po koncu 9. sezone (zmagovalec bo znan maja) poslavlja. Vendar pa ima eden največjih televizijskih zaslužkarjev čez lužo v ognju že drugo železo. Cowell načrtuje med ameriške gledalce ponesti nov resničnostni šov Faktor X (The X Factor), ki ga v Veliki Britaniji predvajajo že od leta 2004. Faktor X bodo v ZDA začeli predvajati jeseni prihodnje leto, po besedah Petra Rica iz Foxa, ki bo predvajal oddajo, pa so njihove želje doseči priljubljenost Ameriškega idola.

In kako se Faktor X razlikuje od Idola?
Faktor X je tako kot Ameriški idol resničnostni šov, ki išče glasbene talente. Tekmovalce ocenjujejo sodniki in gledalci, le da pri Faktorju X lahko tekmujejo tudi dueti in skupine, ne le posamezniki. Pri obeh šovih morajo biti tekmovalci stari najmanj 16 let, in medtem ko je pri Idolu določena tudi zgornja starostna meja (28 let), je pri Faktorju X ni.

Ima ga Lady GaGa
"Ne maram omejitev. Tudi veliko starejših ljudi si želi na avdicije, vendar zaradi starostne omejitve ne morejo. Susan Boyle je razlog, da želim imeti šov, ki ne pozna starostnih meja. Če ne bi bilo šova, kot je Britain's got talent, svet ne bi vedel za Susan," pravi Cowell, ki za "imetnico" faktorja X trenutno razglaša Lady GaGa. "Rad bi našel nekoga, kot je ona," je dodal.

Razlike pa so tudi pri samem poteku tekmovanja. Pri Ameriškem idolu se tekmovalci na prvih avdicijah borijo za 'zlato vstopnico' v Hollywood. Sodnike nato želijo prepričati z nastopi, pri čemer jim pomagajo tudi znani glasbeniki. Odločitev o končnem zmagovalcu pa je v rokah oz. kar telefonih gledalcev. Pri Faktorju X pa so tekmovalci, ki jim uspe prestati prvo avdicijo, razdeljeni v skupine in dodeljeni sodnikom, ki postanejo njihovi mentorji. Med 12 najboljšimi nato zmagovalca prav tako izberejo gledalci s telefonskim glasovanjem.

"Ameriški idol bo preživel tudi brez mene"
Simon verjame, da je v ZDA dovolj prostora za oba formata oddaje. Prepričan je, da bo Ameriški idol preživel tudi brez njega. Kljub temu pa sta njegovi zdajšnji sodniški kolegici Kara DioGuardi in novinka Ellen DeGeneres žalostni, ker odhaja. "Svojo odločitev o odhodu je povedal prvi dan, ko sem se jim pridružila. Seveda ne želim tega jemati preveč osebno, ampak res sem zelo zelo žalostna, ker odhaja. Mislim, da je prav on naredil ta šov tak, kot je, vendar si želi sprememb. Želim mu vso srečo," je dejala Ellen.