Deklica je postala druga v vrsti za prestol, takoj za svojim očetom. Foto: EPA
Deklica je postala druga v vrsti za prestol, takoj za svojim očetom. Foto: EPA
Poroka Felipeja in Letizie
Svojo ljubezen sta potrdila s pravljično poroko. Foto: EPA

Deklica je tako postala druga v vrsti za španski prestol, takoj za svojim očetom princem Felipom. Princesa Letizia je deklico rodila v noči na ponedeljek s carskim rezom v madridski bolnišnici. Čeprav se je deklica rodila tri tedne prezgodaj, sta mamica in novorojenka zdravi.

Presrečen je tudi novopečeni očka. "To je najlepša stvar, ki se ti lahko zgodi v življenju, princesa kar sije od sreče," je še dejal na kratki novinarski konferenci v bolnišnici. Množica fotografov in novinarjev je že v nedeljo pospremila Letizio v bolnišnico, najvztrajnejši pa so v dežju štiri ure čakali na veselo novico.

Pravljična poroka
Rojstvo hčerke je španski kraljevi par dočakal sedemnajst mesecev po pravljični poroki zdaj 37-letnega Felipeja in 33-letne nekdanje televizijske napovedovalke Letizie. Leonor se bo tako pridružila še šestim vnukom španskega kralja Juana Carlosa in kraljice Sofie.

Sprememba ustave?
Rojstvo deklice pa je sprožilo tudi mnogo ugibanj o tem, ali bodo Španci spremenili ustavo in dali enako možnost za nasledstvo na prestolu moškim in ženskim potomcem. Zdaj je namreč v veljavi zakonodaja, ki daje moškim prednost, kar pomeni, da bi Leonorin morebitni brat sestro prehitel v vrsti za prestol. Princ Felipe se s spremembo ustave strinja: "Čas in razmere, v katerih živimo, nam omogočja, da se prav lahko zgodi, da bi vlada sprejela ukrep, ki bi izenačil pravice princev in princes."