Aaliyah je veljala za velik up r'n'b glasbe. Foto: Reuters
Aaliyah je veljala za velik up r'n'b glasbe. Foto: Reuters
R Kelly
Velik pečat na njeno kariero je pustil odnos z r'n'b zvezdnikom R Kellyjem. Foto: EPA
Missy Elliott
Spomin na Aaliyah so ohranjali številni zvezdniki, med njimi tudi njena velika prijateljica Missy Elliott. 'Današnji dan ni nič drugačen od preostalih zadnjih deset let. Vsak dan namreč mislim nanjo,' je dejala raperka.

"Ko gledamo to vizijo angela, se spominjamo njenega duha, ki svobodno leti skupaj z osmimi drugimi, ki so bili z njo. Poleteli so skupaj v višino skupaj z našo večno ljubeznijo," so njeni prijatelji in bližnji zapisali ob njenem zadnjem videu, ki ga je kadar koli posnela.

Aaliyah je avgusta 2001 s filmsko ekipo na Bahamih snemala videospot za single Rock the Boat. Po opravljenem delu je skupaj z ekipo sedla na letalo in le nekaj metrov nad vzletno stezo se je polet temnopolte pevke tragično končal. Ognjeni zublji so le nekaj metrov nad tlemi prizemljili letalo in zahtevali devet žrtev. Obdukcija je pozneje pokazala, da je imel pilot v krvi sledi alkohola in kokaina.

Starši tragično umrle pevke so proti njeni založbi Virgin vložili tožbo. Njeni starši, Michael in Diane Haughton, so bili namreč prepričani, da so pri založbi vedeli, da najeto letalo ni primerno za prevoz devetih ljudi in njihove opreme. Tožbo so poravnali zunaj sodišča.

Po uspehu singla More Than A Woman so ji glasbeni kritiki napovedovali svetlo pevsko kariero. Pesem je z njenega albuma Aaliyah osvojila vrhove glasbenih lestvic.

Pevka, igralka, ikona
Svoje ambicije je predstavila tudi v filmskem svetu. Prvič se je na velikih platnih predstavila leta 2000 v filmu Romeo mora umreti, za kar je tudi posnela glasbo. Šest mesecev po nesreči letala je izšel film Kraljica prekletih, posnet po tretji knjigi Anne Rice, v katerem je mlada pevka zaigrala eno glavnih vlog. Film je postal prava uspešnica čez lužo. Že v prvih treh dneh predvajanja je film, ki je stal za Hollywood skromnih 30 milijonov ameriških dolarjev, prinesel 15,2 milijona ameriških dolarjev prihodka.

Aaliyah se je rodila 16. januarja 1979 v Brooklynu. Odraščala je v Detroitu. Pri desetih letih se je pojavila v televizijskem šovu Star Search in že pri 12 letih podpisala pogodbo z založbama Jive Records in Blackground Records, katere lastnik je bil njen stric Barry Hankerson. Ta jo je predstavil tedaj zelo uspešnemu r'n'b zvezdniku R. Kellyju, ki je postal njen mentor kot tudi glavni pisec besedil in producent njenega prvenca Age Ain't Nothing but a Number.

Njun odnos se je razvijal tudi zunaj snemalnega studia. Glasbenika sta se poročila in se nato otepala obtožb o nezakoniti poroki, ki so jo pozneje razveljavili pevkini starši. Zaradi tega je Aaliyah prekinila svojo pogodbo z Jivom in podpisala z Atlantic Recordsom.

Njena glasba je zaživela šele posthumno. Ob tem si je zaslužila vzdevke princesa r'n'b-ja in kraljica urbanega popa. Billboard pa jo je umestil med deset najuspešnejših r'n'b izvajalk preteklih 25 let in 27 najuspešnejših r'n'b izvajalk vseh časov.