Tudi Kaiser Chiefs so te dni prikovani pred male zaslone. Foto: EPA
Tudi Kaiser Chiefs so te dni prikovani pred male zaslone. Foto: EPA
Kaiser Chiefs
Po odmoru, ki so si ga vzeli, so se vrnili na glasbene odre. Med drugim so se ustavili tudi na Schengenfestu. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Kaiser Chiefs
Še največji odziv občinstva so na Schengenfestu dosegli ob preigravanju njihove uspešnice Ruby. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

"Zelo uživam v olimpijskih igrah, pa sem mislil, da ne bom. Nisem glasbenik (smeh). Nisem ljubitelj športa, sem glasbenik. Toda zleze ti pod kožo in začneš uživati ob gledanju. Zelo uživam," je v pogovoru za MMC dejal pevec zasedbe Ricky Wilson. "Zato so olimpijske igre popolne. Vsi se vživijo v nenavadne športe. Popoldne sem gledal dvigovalke uteži. To je nekaj, česar navadno ne bi počel," ga je dopolnil basist Simon Rix.

Za Wilsona, Rixa, Andrewa "Whiteyja" Whita, Nicka "Peanuta" Bainesa in Nicka Hodgsona je to kratek izlet po Balkanu - iz Hrvaške so tako neposredno prišli v Vinico, kjer so v nedeljo nastopili na zadnjem dnevu Schengenfesta. Ampak pretekli teden so bili tudi v Londonu, kamor se vračajo. "Tako bomo lahko podoživeli ta olimpijski duh. Poskusili bomo dobiti nekaj vstopnic, toda to je zelo težko," je potarnal Rix.

Na športnike pa, čeprav so glasbeniki, gledajo z velikim spoštovanjem. "Smešno je, ko gledaš olimpijske igre. Si v skupini in lahko je tvoja uspešnica na prvem mestu ali pa osvojiš nagrado ali podobno - vse je odvisno, kaj je tisti hip popularno. Ko pa vse življenje treniraš in greš na olimpijske igre, pa je vse resnično in nesporno, da si najboljši na svetu. Pri glasbi pa je vse bežno," je dejal Wilson.

Kaiser Chiefs so tudi drugače povezani z letošnjimi olimpijskimi igrami, saj se je njihova skladba I Predict a Riot znašla na "zelo britanskem (in dolgem) olimpijskemu soundtracku", ki so ga vrteli na letošnji slovesnosti ob odprtju iger. Hkrati pa ima prav ta skladba zanimivo zgodovino, kar se tiče športnih dogodkov.

"I Predict a Riot je odlična skladba za navijanje na športnih dogodkih, toda pogosto ni uporabljena, ker se ljudje bojijo, da bo konotacija, ki jo pesem vsebuje, sprožila kakšne spopade na navijaških tribunah med spremljanjem nogometnih tekem," je pojasnil Rix. "Ne vem, kdaj se je to začelo. Pred približno 20 leti so začeli povezovati glasbo in šport - mogoče celo še dlje nazaj. Fantje so postali navdušeni nad glasbo in športom hkrati, še posebej nogometom. Zdaj je povezano. Kar je čudno, na dober način za nas," je bil diplomatski Wilson.

Očarani nad Arctic Monkeys
Na sami slovesnosti, kjer bi zagotovo nastopili, če bi jih povabili, so bili zelo veseli nastopa njihovih stanovskih kolegov Arctic Monkeys. "Bil sem ponosen, da so nastopili tam. Ni bilo veliko kitar med prenosom. Arctic Monkeys so imeli tri in dobro je izpadlo. Užival sem v predstavi. Menim, da so prikazali svojo najboljšo televizijsko predstavo," je priznal Wilson.

Posnetek pogovora si lahko pogledate spodaj.