Wyclefa so njegovi podporniki v haitijski prestolnici takole navdušeno sprejeli. Foto: EPA
Wyclefa so njegovi podporniki v haitijski prestolnici takole navdušeno sprejeli. Foto: EPA
Sean Penn s Shakiro med opravljanjem človekoljubnega dela na Haitiju. Foto: EPA

"Wyclef Jean v državi sploh ni navzoč," trdi Sean Penn. Oskarjevec pravi, da ima pomisleke glede odločitve ustanovnega člana skupine Fugees, da kandidira za predsednika otoške države, ki še vedno čuti posledice uničujočega potresa. V intervjuju za CNN je Penn izrazil dvom o tem, da je Jean, ki je sicer haitijskega rodu, res primeren in usposobljen za voditelja.

49-letni igralec, ki je bil od januarskega potresa na Haitiju izjemno dejaven s svojo človekoljubno organizacijo, pravi, da ljudje tam potrebujejo predsednika, ki se je pripravljen žrtvovati za državo, ne le nekoga, ki "vulgarno razkazuje svoje bogastvo". "To je nekdo, ki bo dobil od ZDA ogromno podpore in moram reči, da sem zelo sumničav, preprosto zato, ker je bil kot ambasador v širšem pomenu praktično tiho," je brez dlake na jeziku, kot to zna, v oddaji Larryja Kinga povedal Penn. "Za nas na Haitiju je bil neobstoječ."
"Nisem odsoten"
Penn se je obregnil tudi ob obtožbe, ki Jeana bremenijo, da je slabo ravnal s 400.000 dolarjev vredno donacijo njegovi fundaciji Yele Haiti. "Ne obtožujem Wyclefa Jeana, da je oportunist; ne poznam človeka. A eden izmed razlogov, da ne vem kaj dosti o Wyclefu Jeanu, je, da ga nisem videl ali slišal zanj v teh zadnjih šestih mesecih, kar sem na Haitiju."
Jean je Pennu že odgovoril v oddaji Gayle King: "Prvo, kar bi rad povedal Seanu Pennu, je, da je območje, katerega upravlja na Haitiju, zelo specifično. Ni me videl pol leta - a na Haiti hodim že več kot pet let." In še neposredno Pennu: "Nisem odsoten, morda me le ni v šotorskem naselju, kjer si ti."
Fugee za tekmeca
A Penn ni edini, ki Jeana ne podpira. Pras Michel, ki je s pevcem nekoč igral v skupini Fugees, je že podprl Jeanovega predsedniškega tekmeca Michela Martellyja. "Uradno je, ljudje kar prosijo za to. Tu sem v srcu Haitija in podpiram Michela Martellyja kot naslednjega predsednika Haitija!" je zapisal na Twitterju.
Ob tem pa je podprl tudi Pennove zadržke glede Jeana: "Sean Penn razume, kaj se zares dogaja, in razume, kaj Haiti res potrebuje."