Wyclef Jean je odločen, da bo Haiti popeljal v boljše čase. Foto: EPA
Wyclef Jean je odločen, da bo Haiti popeljal v boljše čase. Foto: EPA
Wyclef Jean
Hip-hop glasbenik, ki se je rodil na Haitiju, je bil prvi, ki je po uničujočem potresu začel zbirati denar za pomoč prebivalcem. Foto: EPA
Haiti
Življenje na Haitiju je več kot pol leta po potresu še vedno kaotično. Posledice potresa niso odpravljene, ljudje še vedno prebivajo v začasnih taborih, obnova države pa bo trajala še več let. Foto: Reuters

Hip-hopovski glasbenik, ki je kot devetletnik zapustil rodni Haiti, je v intervjuju za New York Times v sredo povedal, da se zaradi izrednih razmer po katastrofalnem potresu na Haitiju čuti poklicanega prekiniti svojo glasbeno kariero in kandidirati na volitvah za predsednika Haitija, ki bodo 28. novembra letos. Načrtovano je bilo, da bo svojo kandidaturo prvič javno objavil v pogovorni oddaji Larry King Live na televizijski mreži CNN, a jih je revija Time, ki je informacijo objavila v sredo zvečer, prehitela.

"Lahko živiš in se trudiš, da nekaj narediš, ali pa umreš, ne da bi kar koli naredil," je povedal Wyclef Jean, ki je svojo kandidaturo opisal kot klic in dodal, da "noče, da se ga spominjajo kot nekoga, ki bi po opustošenju svoje ljubljene države le pel še več pesmi". "Čutim se poklicanega kandidirati za predsednika. Mladi bodo, če ne bom prišel in postavil stvari v pravo luč, mislili, da za njihovo državo ni prihodnosti," je še povedal glasbenik.

Preval ne more več kandidirati, bitka bo ostra
Zdajšnji predsednik Haitija Rene Preval v skladu z ustavo ne more več kandidirati na predsedniških volitvah. Haitijci bodo novega predsednika izbirali 28. novembra, zadnji rok za prijavo kandidature sobota. Prevalova stranka Enotnost je za svojega kandidata na volitvah že imenovala nekdanjega haitijskega premierja Jacquesa Edouarda Alexisa, ki ga je po hudih nemirih zaradi lakote senat odstavil leta 2008.

Konkurenca na novembrskih volitvah na Haitiju bo velika. Poleg Alexisa in Jeana pa naj bi se za predsednika namreč potegovali številni kandidati, med njimi tudi Jeanov stric, haitijski veleposlanik v ZDA, Raymond Joseph.

Kandidati za predsednika Haitija morajo biti njegovi državljani, ki so v državi živeli najmanj pet let. Jean pravi, da izpolnjuje obe zahtevi, saj se je rodil v kraju Croix des Bouquets, ima haitijsko državljanstvo in potni list, ob tem pa ima tudi zeleno karto, ki mu omogoča bivanje v ZDA.

Haitijci Jeana pričakujejo z navdušenjem
Skeptiki opozarjajo na pomanjkanje političnih izkušenj glasbenika, problematično pa se jim zdi tudi dejstvo, da Jean že več kot tri desetletja prebiva v ZDA. A Haitijci njegovo kandidaturo pričakujejo z navdušenjem, ne le zato, ker Wyclefa Jeana predvsem mladi zelo spoštujejo in so navdušeni nad njegovo zvestobo Haitiju, ampak tudi, ker je njegova nenavadna kandidatura fenomen, ki bi lahko močno povečal mednarodno zanimanje za volitve v tej porušeni državi.

Tudi Jean vsem skeptikom odgovarja: "Ljudje se sprašujejo, kaj pa Wyclef Jean sploh ve o politiki. Vse, kar vem, je, da sem vodja po naravi in da se bom obkrožil z najboljšimi političnimi strokovnjaki in svetovalci".

Jean Haiti zapustil, ko je bil star devet let
Wyclef Jean se je rodil na Haitiju, ko je bil star devet let pa se je z družino preselil v newyorški Brooklyn. Zaslovel je v 90. letih prejšnjega stoletja kot član skupine The Fugees, nadaljeval pa je samostojno kariero. Pred šestimi leti je izdal pesem z naslovom Predsednik, kjer ugiba, kako bi bilo na tem položaju, in poje o tem, da bi milijarde raje razdelil revežem, kot pa jih porabil za vojno.

Wyclef Jean je bil med prvimi znanimi osebnostmi, ki so po januarskem potresu, v katerem je življenje izgubilo več kot 220.000 ljudi, 1,6 milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo, začele zbirati pomoč. Jean, ki je že od leta 2007 veleposlanik dobre volje za Haiti, je s svojo fundacijo zbral kar 9,1 milijona dolarjev.

"Ne morem čakati še deset let"
Glasbenik, ki je tudi dobitnik nagrade grammy, je za revijo Time pred kratkim dejal, da je najprej mislil počakati še deset let, preden bi se odločil za tak korak, a si je premislil, saj meni, da Haiti, kjer bo odpravljanje posledic potresa trajalo še nekaj let, ne more čakati še deset let na prihod 21. stoletja.