Princ Harry je z odhodom z Otoka postal črna ovca britanske kraljeve družine. Foto: Reuters
Princ Harry je z odhodom z Otoka postal črna ovca britanske kraljeve družine. Foto: Reuters

Knjigo opisujejo kot vpogled v prinčev odziv na smrt matere, princese Diane, pred 25 leti in kako je ta izkušnja vplivala na njegovo življenje, dobršen del pa je posvečen tudi njegovi odločitvi, da se odpove opravljanjem monarhičnim dolžnostim in se preseli v ZDA.

"Z navdušenjem napovedujemo izjemno osebno in čustveno močno zgodbo princa Harryja, vojvode Susseškega," je na Twitterju sporočila založba Penguin Random House. Dolgo pričakovana knjiga, na naslovnici katere je portret 38-letnega princa, bo na prodajnih policah na voljo od 10. januarja 2023.

"S svojo surovo, neizprosno iskrenostjo je knjiga Spare prelomna publikacija, polna vpogleda, razkritja, raziskovanja samega sebe in težko pridobljene modrosti o večni premoči ljubezni nad žalostjo," so še zapisali pri založbi.

Naslov Spare se nanaša na pogost refren kraljevih komentatorjev, da je cilj ohranitve monarhije ustvariti "naslednika in rezervnega naslednika". Harry je kot drugorojenec kralja Karla III. vlogo rezervnega naslednika izpolnil. Ni namreč verjetno, da bo kadar koli sedel na britanski prestol.

Harry želel odlomke "ublažiti"

Prvotno naj bi knjiga sicer izšla že to jesen. Vendar pa je Harry po poročanju medijev po smrti svoje babice, kraljice Elizabete II., septembra letos želel popraviti in ublažiti nekatere odlomke v njej.

Harry in njegova žena Meghan Markle sta na začetku leta 2020 osupnila britansko monarhijo, ko sta naznanila, da opuščata kraljeve dolžnosti in se selita v Kalifornijo.

Od takrat sta večkrat kritizirala življenje v kraljevi družini, vključno z navedbami o rasizmu. Lani je Harry napovedal, da piše spomine, v katerih bo razkril, kot je dejal, napake in lekcije, ki se jih je naučil v svojem življenju, kar je še dodatno razburilo britanske medije, naklonjene kraljici, pa tudi kraljevo družino samo.

Harry naj bi za knjigo prejel predplačilo 20 milijonov evrov. Napovedal je, da bo del izkupička od knjige, ki bo objavljena v 16 jezikih, namenil britanskim dobrodelnim organizacijam, kar je potrdil tudi založnik.

Buckinghamska palača novice o datumu izida knjige ni želela komentirati.