Kim Kardashian - kraljica selfiejev - je ena izmed žrtev vdora. Foto: Instagram
Kim Kardashian - kraljica selfiejev - je ena izmed žrtev vdora. Foto: Instagram
Med največjimi zvezdnicami vdora je bila prav gotovo oskarjevka Jennifer Lawrence. Foto: EPA

Pismo je poslal in objavil zvezdniški odvetnik Martin Singer, potem ko so septembra po družabnih omrežjih zaokrožile številne fotografije golih zvezdnic, med njimi Jennifer Lawrence, Kate Upton, Hope Solo, Amber Heard, Vanesse Hudgens, Avril Lavigne, Kirsten Dunst in Kim Kardashian.

Zvezdnice, ki v pismu niso imenovane, Google obtožujejo, da se ni pravočasno in ustrezno odzval na objave, kar pomeni, da jih ni blokiral in umaknil pred javnostjo. Med prvimi zvezdnicami, katerih fotografije so objavili, sta bili Lawrenceova in Uptonova, katerih fotografije v izzivalnih položajih so množično objavljali na straneh, kot sta 4chan in Reddit.

"Ker so žrtve zvezdnice, ki za vas pomenijo dobiček, ne storite ničesar - ničesar, samo poberete na milijone dolarjev od oglaševalskih dohodkov od svojih oglaševalskih partnerjev - in partnerjev v zločinu -, vse, da bi se finančno okoristili s tem škandalom, namesto da bi ga zatrli v kali," se bere ostro pismo. "Kot liga NFL, ki si je samo zatiskala oči in pogledala vstran, ko so njeni igralci napadali in terorizirali ženske in otroke, je Google pogledal vstran, medtem ko so njegove strani vedno znova lorabljale in terorizirale te ženske."

Dvojna merila
V pismu Singer zahteva, da Google umakne vse ukradene fotografije s strani, ki so v njegovi lasti, blokira uporabnike, ki so fotografije razpečevali, blokira strani, ki nagovarjajo k distribuciji slik ali to omogočajo, in umakne povezane rezultate s svojih brskalnikov.

Spletni velikan se zagovarja, da je že nekaj ur po objavi fotografij umaknil "več 10.000 slik" in "zaprl na stotine računov", povezanih z incidentom, ki ga preiskuje tudi FBI. "Splet se uporablja za številne dobre stvari. Kraja zasebnih fotografij ni ena od njih," je poudaril Googlov predstavnik.

Medtem pa se mnogi kritiki sprašujejo, ali bi se organi tako naglo zganili, tudi če bi šlo za navadne smrtnike, žrtve spletne kraje. In še - zakaj so fotografije, ki so kljub nekaterim drznejšim pozam skrajno nedolžne, tako problematične, medtem ko po spletu brez težav razpečujejo srhljive posnetke obglavljanj novinarjev v Siriji, ki vsak dan vedno znova svojcem žrtev povzročajo hude bolečine.