Bo odlično skriva svoja leta. Foto: EPA
Bo odlično skriva svoja leta. Foto: EPA
Bo Derek v filmu 10.
Njena najbolj znana in hkrati tudi najuspešnejša vloga je stara že 30 let. Takrat je namreč nastopila v filmu 10. Uspeh filma, v katerem je zaigrala z britanskim komikom Dudleyjem Moorom, je prišel precej nepričakovano. Znamenita vloga Jenny Hanley jo je umestila kot pravi sekssimbol, ravnodušni pa niso bili niti filmski kritiki, saj so jo nominirali za nagrado golden globe kot novinko leta, ki pa jo je domov odnesla Bette Midler za vlogo v filmu The Rose.
Bo in John Derek
Ko je spoznala Johna Dereka, je bila stara le 16 let. Od nje je bil starejši 26 let, za njim pa so bili tudi trije zakoni.
Bo Derek na naslovnici Playboya
Na naslovnicah Playboya je Bo, ki se nikoli ni sramovala pokazati svojega zapeljivega telesa, v 80. letih naravnost dominirala. Prvič je krasila marčevsko izdajo leta 1980, fotografiral pa jo je kar njen mož John Derek. Na 12 straneh revije so se takrat bohotile fotografije povsem gole Bo, ki se je sončila, plavala, jadrala in tekala s svojim psom nekje na obrežju reke Kolorado. Foto: Plaboy
Iz filma Tarzan
Filmi, ki jih je posnela za "desetko", med kritiki in javnostjo niso bili najbolje sprejeti. Leta 1981 je posnela film Tarzan, opičji človek, kjer je povsem zasenčila samega Tarzana, a je kljub temu prejela zlato malino za najslabšo igralko leta. Isti nagradi je prejela tudi za film Bolero (1984) in Ghosts Can't Do It (1990). Leta 2000 je bila nominirana za najslabšo igralko stoletja. Več pohval je prejela v zadnjem času, ko je leta 2003 nastopila v filmu Najbolj iskani iz Malibuja (Malibu's Most Wanted) in televizijski vlogi v seriji Modna hiša (Fashion Hause).
Bo Derek v Ferrariju
Bo je znana tudi kot velika ljubiteljica formule ena. Obiskala je kar nekaj dirk, se usedla celo v dirkalnik, spoznala pa je npr. tako alfo in omego tega dirkaškega športa Bernieja Ecclestona in nekdanjega vodjo ekipe Ferrari Jeana Todta. Foto: EPA
Bo Derek v Fimu Bolero
Bo Derek in John Corbett
Njen prvi moški, s katerim se je spustila v razmerje po smrti svojega moža, je igralec John Corbett. Foto: EPA

Verjeli ali ne, minilo je že 30 let, odkar je Bo s svojimi znamenitimi kitkami tekala po plaži v filmu Blaka Edwarda z naslovom 10. Mnenja moških so bila takrat enotna - Bo si je za videz zaslužila istoštevilčno oceno.

Kot pravi sama, je bil ta film zagotovo največja prelomnica v njenem življenju, celo bolj kot takrat, ko je spoznala svojega bodočega moža, precej starejšega filmskega režiserja Johna Dereka, s katerim je bila poročena 22 let.

Zaradi mladoletne Bo sta živela v Nemčiji
Njuno prvo srečanje se je zgodilo v Grčiji na snemanju filma "And Once Upon a Love" - Bo je bila takrat stara le 16 let, John pa je bil od nje kar 30 let starejši. Postala sta par, mnogi pa so o njuni prihodnosti močno dvomili, saj je bil John znan kot velik ženskar. V tistem času je bil namreč še vedno poročen z igralko Lindo Ewans, pred njo pa s Pati Behrs in Ursulo Andress, prav tako igralkama. Ker je bila Bo še mladoletna in bi bil John po ameriških zakonih obtožen posilstva, sta dve leti živela v Nemčiji, nato pa sta se le preselila v njuno domovino, ZDA.

Moški so jo imeli za trofejo
Ko je Bo dopolnila 20 let, sta se odpravila v Las Vegas in se poročila, njun zakon pa je trajal vse do Johnove smrti zaradi odpovedi srca leta 1998. Številni zlobni jeziki so ves čas ponavljali, da je bil John do žene precej oblastniški in jo je nadziral. Sama to zanika, a obenem priznava, da je po njegovi smrti precej uživala v samskem življenju. Po petih letih je odšla na slepi zmenek z igralcem Johnom Corbettom, s katerim sta vse od takrat postala nerazdružljiva. "Imela sem veliko prijateljic, ki so mi govorile "moraš spoznati tega ali onega", a vedno sem jih odklonila. Nekega dne bo prišla ljubezen na prvi pogled ali sploh nikoli. Nisem rada hodila na zmenke. Ob nekaterih moških sem se počutila kot plen - nikoli nisem vedela, ali bi me nekdo rad spoznal zaradi tega, ker sem mu všeč, ali pa le zato, da bi se lahko pohvalil z menoj kot trofejo. Zaradi tega sem se zmenkov izogibala," o svoji preteklosti pravi Bo.

Pri Corbettu je bila ljubezen na prvi pogled
To se je spremenilo, ko je spoznala danes 48-letnega Corbetta, ki je me drugim zaigral tudi v seriji Seks v mestu kot Aidan, spremljevalec Carrie Bradshaw. "S prijateljico sem se želela udeležiti podelitve oskarjev, ko mi je neki prijatelj sporočil, da pride tudi John, ki želi biti moj spremljevalec. Pomislila sem, da bi bilo zabavno, če bi svojim prijateljicam lahko povedala o svoji "hollywoodski" izkušnji z nekom, kot je npr. John, zato sem privolila v zmenek. Potrkal je na vrata moje sobe v hotelu in zgodila se je ljubezen na prvi pogled. V tistem trenutku sem postala nanj "nora". Bil je šarmanten in zabaven, tako drugačen kot moj mož - in mlajši od mene."

Moža je oboževala
Zakon z Derekom je bil tudi sicer povsem druga zgodba, saj sta bila vedno v ospredju tako v filmski industriji kot tudi na naslovnicah medijev. Sama pravi, da je bila takrat za ljubezen na prvi pogled še premlada - svojega moža je predvsem oboževala. Ko je na svojem ranču v Kaliforniji Derek dobil srčni napad, je bila njegova žena v New Yorku. Zadnjič sta govorila dan prej: "To je bil najin zadnji pogovor. Prihodnji dan sem dobila klic, da so ga odpeljali v bolnišnico. Sledila je usodna odpoved srca."

Havaji so ji precej olajšali žalovanje
Bo se je nato znašla v težkih trenutkih, odrešitev pa je prišla čez tri tedne, ko so ji ponudili vlogo v televizijski seriji "Wind on Water", ki so jo snemali na Havajih: "John bi bil jezen, če bi vedel, da sem vlogo sprejela. Nikoli ni kazal znakov ljubosumja, a so mi drugi ljudje dejali, da je bil kar precej ljubosumen, ko sem odpotovala na snemanja. Vedel je, kaj počnejo med snemanji glavni igralci in igralke. Na Havajih sem bila sicer tri mesece. Bilo je čarobno. Če bi bila doma, bi bilo drugače, saj mislim, da sem se izognila veliki bolečini in žalovanju."

Z leti so se pokazale razlike
O svojem zakonu s tri desetletja starejšim moškim govori z mešanimi občutki, saj naj bi z leti nastajale vse večje razlike med njima: "Bile so stvari, ki jim fizično ni bil kos. Počasi se je začel zavedati svoje umrljivosti, kar ga je precej motilo." Danes je Bo prepričana, da se nikoli ne bi mogla zaljubiti v nekoga tako starejšega: "Bila sem tako mlada, ko sem ga spoznala. Mislim, da morajo biti ljudje precej mladi, da se lahko zaljubijo na tak način. So prilagodljivi - taka sem bila tudi sama. Takrat je bil star 46, kar so odlična leta za moškega, zato razlika v letih še ni bila tako očitna. Takrat sem mislila: "S prihodnostjo se bom ukvarjala, ko pride." Bila sem mlada, bila sem zaljubljena, vse je bilo tako razburljivo in čudovito. Ko si mlad, misliš, da veš vse."

Zapeljiv videz ji je prinesel pogodbo
Bo, najstarejša izmed štirih otrok, se je rodila kot Mary Cathleen Collins. Njeni starši so se ločili, ko je bila stara 14 let. Kmalu je zabredla v težave - "špricala" je šolo, veliko časa preživela na plaži in eksperimentirala z mamili, kljub temu je posnela dva oglasa. Kmalu je poznala nekega gledališkega agenta, s katerim je podpisala pogodbo.

V nekaj mesecih od takrat so jo že predstavili Dereku: "Ime John Derek mi ni pomenilo nič, moja mama pa je bila navdušena. Zanj je dejala, da je zelo čeden. Sama sem bila precej sramežljiva - mislim, da mi ga je (ob srečanju op. p.) uspelo samo pozdraviti." Njena mati Norma je skupaj z njo odšla v Grčijo na snemanje že omenjenega filma "Once Upon A Time", a je kmalu spoznala nekega vročega Grka, s katerim je preživela precej več časa kot s svojo hčerko, ki je bila prepuščena Dereku. "Mislim, da sva si bila z Johnom usojena. Vsi so bili proti nama. Zaskrbljena je bila tudi moja mama, ki je želela, da se vrnem v ZDA, ker pa sem bila takrat zelo uporna, sem se odločila, da ostanem z njim." Med njegovimi nekdanjimi ženami naj ne bi bilo nobenih zamer: "John je bil do vseh nas zelo odkrit. Nikoli ni varal, nas osramotil ali ponižal. Edino Linda je bila verjetno osramočena, ker je John začel hoditi z dekletom, ki bi ji lahko bila mama," se danes pominja Bo.

Nepričakovan uspeh filma 10
Leto dni po poroki z Derekom so ji ponudili vlogo, s katero bi lahko postala mednarodna zvezda: "Živela sem s svojim možem, delala nisem nič in z delom tudi nisem imela izkušenj. Neki Johnov prijatelj me je predlagal za vlogo in odšla sem na avdicijo. Nihče ni pričakoval, da se bo zgodilo, kar se je. Dudley Moore tudi ni bil kakšna velika zvezda. Ta vloga je bila res veliko darilo v mojem življenju. Biti del uspešnega filma ti odpre mnogo vrat. Kar neverjetno je, koliko časa je že minilo od takrat."

Zakon brez otrok
V zakonu z Derekom nista imela otrok: "Otroke sem si želela zelo dolgo časa. Ko sem bila stara okrog 30, sem resno premišljevala o tem, a John je imel dva otroka iz prejšnjega zakona, zato temu ni bil najbolj naklonjen. Začela sem premišljevati o tem, da bom morala otroka morda vzgajati sama. Ko je prišel pravi čas, je bil on za, jaz pa sem nato dejala "ne"."

Novinarji jo večkrat vprašajo, ali danes s Corbettom razmišljata o poroki: "Bomo videli. Mislim, da je poroka stvar mladih ljudi, ki razmišljajo o družini. Zdaj je drugačen čas. Sem dovolj pametna, da vem, da je bilo moje življenje kar dobro. Dobro, nekateri ne bi izbrali 30 let starejšega moškega, a to je bila moja odločitev. John Corbett je le priboljšek, sladek priboljšek."

Lepotnih operacij se ne poslužuje
Če se spet vrnemo na njen videz - Bo je namreč čisti primer naravne lepote. Kot pravi sama, so ženske, ki to storijo, in so ženske, ki tega ne storijo - podvržejo se plastičnim operacijam namreč. Bo spada v tisto drugo kategorijo, prav tako pa si ni dala nikoli vbrizgati botoksa ali kolagena. "Ko pogledaš ženske, ki so imele plastične operacije, vidiš, da so nekaj izgubile - po navadi gre za izraz, za nekaj posebnega na njihovem obrazu. Vse bolj so podobne druga drugi. Vedno sem občudovala ženske, ki niso šle v to, zato sebe vedno opominjam, da spadam v to kategorijo. Ko pogledam kakšne svoje fotografije, pomislim: "Oh, saj sem kar dobro videti," na nekaterih drugih pa se prav prestrašim in si želim, da bi bila v svoji "stari" koži."