Jon Stewart se Amerike loteva na iskriv, kritičen in ciničen način. Foto:
Jon Stewart se Amerike loteva na iskriv, kritičen in ciničen način. Foto:
Death to Smoochy
Ena izmed njegovih filmskih vlog v začetku kariere je bil tudi ne ravno oskarjevski Death to Smoochy, v katerem je igral z Dannyjem De Vitom in Edwardom Nortonom. Foto: IMDB
Daily Show
Na Daily Showu so gostovali tako rekoč vsi, ki si želijo promocije - Barack Obama se je tako oglasil kar nekajkrat, še večkrat pa njegov republikanski tekmec John McCain.
Daily Show
Daily Show sestavlja ekipa prodornih 'novinarjev', ki poskrbijo za obilico smeha. V Daily Showu je kariero začel tudi Steve Carell.
Stewart kot povezovalec oskarjev 2008. Foto: EPA
Stewart in Colbert
Kot veliki zvezdnik ameriške televizije se je Stewart (na sliki s Stephenom Colbertom) pojavil na vseh naslovnicah uglednejših revij. Foto: EPA
Stewart brez svoje Ralph Laurenove obleke in kravate - kot preprost družinski oče.

Ko opazimo neumnost, to rečemo na glas. Nismo zares demokratski ali republikanski. Naš cilj je ustaviti politične težnje ponavljanja stvari vedno znova, dokler niso ljudje prisiljeni, da jim verjamejo.

O vlogi Daily Showa

Mislim, da so ljudje vajeni, da ljudje v šovbiznisu precenjujejo samega sebe. Mislim, da imam normalno količino samosovraštva, a ker sem v šovbiznisu, se to jemlje kot samopodcenjevanje. V normalnem življenju bi bil obravnavan le kot povprečen nevrotik.

Odgovor na vprašanje, če se veseli konca Busheve administracije.

Na CNN-u lahko gledate njegovo že skorajda kultno polurno oddajo The Daily Show with Jon Stewart, sicer pa ste ga morda videli tudi kot voditelja oskarjev, ki jih je povezoval v letih 2006 in 2008.

Ameriški liberalci Stewarta slavijo kot polbožanstvo, po njem je poimenovan asteroid 116939 Jonstewart, med skrajnimi desničarji pa je ta 46-letni Jud iz New Yorka tako osovražen, da mu je desničarski TV-voditelj Bill O'Reilly nedavno dejal, da bi ga v Alabami kamenjali do smrti. V nasprotju z Jayem Lenom ali pa Davidom Lettermanom se voditelj Daily Showa brez težav sproščeno pogovarja z Angelino Jolie ali z Georgeem Clooneyjem, zastavlja težka vprašanja članom Busheve administracije, se vrže v filozofsko debato s Pulitzerjevim nagrajencem Thomasom Friedmanom ali pa v intelektualno besedno vojno s skrajnimi desničarji.

Za povrh vsega pa sivolasi, simpatično woodyallenovsko samopodcenjujoči Stewart še izžareva nekakšen pristen šarm, ki mu je prinesel tudi mesto na zadnjem Peoplovem seznamu najbolj seksi moških. Tudi iz tega bo znal narediti šalo na svoj račun.

Začetek z MTV-uspešnico
In kdo pravzaprav je Jonathan Stuart Leibowitz, kot je njegovo pravo ime? Rojen 28. novembra 1962 v New Yorku, je odrasel v New Jerseyju, v tipičnem slogu "trpinčenega umetnika" so ga v gimnaziji zbadali – bil je le edini Jud v razredu in igral je na rog. Vseeno so ga izbrali za sošolca z največ smisla za humor in Stewart se je samozavestno preselil spet v "veliko mesto", da bi uspel kot komik.

Do 90. let je že prešel na televizijo, svojo nadarjenost je brusil na MTV-ju in kot stand-up komik. The Jon Stewart Show je bil sploh prvi pogovorni šov na MTV-ju in takojšna uspešnica – le Beavis in Butthead je imel višje ratinge. Po manjših filmskih vlogah (iz katerih se Stewart še danes dela norca) je zadel jackpot z Daily Showom, katerega vodenje mu je leta 1999 ponudila mreža Comedy Central. Oddaja, ki jo Stewart tudi producira in piše, je z njegovim prihodom takoj postala med bolj priljubljenimi, hvalili so jo tudi kritiki, tako da so ustvarjalci leta 2001 zanjo že dobili prvega emmyja.

Eden in edini: The Daily Show
Idejna zasnova Daily Showa je preprosta in hkrati genialna: mešanje humorja z glavnimi (navadno političnimi) novicami dneva, ob čimer se vztrajno delaš norca iz politikov, predstavnikov medijev in samega sebe. Republikanci imajo oddajo za vir vsega zla, liberalno zaroto, medtem ko Stewart s ciničnim nasmeškom na ustnicah vztrajno zagovarja tezo, da gre pri oddaji le za dnevni odmerek smeha in da se za njo ne skriva nikakršen politični načrt.

Daily Show pri tarčah res ne izbira – enako "sočno" bodo vzeli pod drobnogled Hillary Clinton kot Johna McCaina, Howarda Deana ali Billa O'Reillyja. In vsi ti se bodo kljub vsemu odzivali na povabilo v studio. Res pa je, da so republikanci pač primernejše tarče za liberalnega Stewarta kot zmerni demokrati. Občinstvu zgodbe podaja na neposreden način in pove tisto, kar si vsi mislijo, pa jim pološčeni CNN-ovi voditelji zaradi politične nekorektnosti ali česa drugega ne povejo.

Boj proti trapastim politikom, medijem
Tudi to je Stewartu prineslo velik ugled in, sodeč po vrsti anket, se večina mlajših od 40 let z univerzitetno izobrazbo po novice raje obrne na Daily Show kot na uveljavljena TV-poročila (njihovo spremljanje volitev 2004 in 2008 je bilo še posebej hvaljeno). Stewart je enako kritičen do Busha kot tudi do svojih novičarskih kolegov na CNN-u, MSNBC-ju in še zlasti Foxu. Kritiki mu zaradi tega očitajo, da izkorišča dvojni standard: kritizira druge novičarske oddaje s svojega varnega položaja "lažnih novic" (fake news), kot sam rad imenuje Daily Show.

Njegova razgreta besedna vojna z desničarskim voditeljem Tuckerjem Carlsonom na Crossfiru leta 2004, ko je Stewart kritiziral stanje TV-novinarstva in Tuckerja oklical za "pristranskega mazača", je postal celo eden najbolj gledanih videov na Youtubu vseh časov in zanetil pravo javno debato. Lažen ali ne, Daily Show je bil nominiran in prejel številne novičarske in novinarske nagrade, ob množici emmyjev, ki jih pobere vsako leto.

ZANIMIVOSTI:

- Diplomiral iz psihologije na Univerzi Williama in Mary v Virginiji. Univerza danes v njegovo čast podeljuje nagrado "leibo" za člana svoje nogometne ekipe z največjo osebno rastjo in največkrat nasmeje svoje soigralce. Stewartu so tudi podelili častni doktorat.

- Poleg številnih nagrad je Stewarta revija Newsweek imenovala za najobetavnešo osebnost leta 2004, revija Time ga je uvrstila na svoj seznam 100 najvplivnejših ljudi leta (2005), revija Entertainment Weekly ga je oklicala za “zabavljača leta” (2004).

- Stewart dobi 1,5 milijona dolarjev za eno sezono Daily Showa, na leto pa zasluži 14 milijonov dolarjev.

- Pogosto se šali tudi iz svoje višine – meri namreč 168 centimetrov.


Dvakratni voditelj oskarjev
A Stewart je enako pronicljiv kot voditelj in tudi kot avtor – njegova prva knjiga, Naked Pictures of Famous People (1998), zbirka humorističnih kratkih zgodb in esejev, je pristala na seznamu New York Timesa najbolje prodajanih knjig, uspeh pa je šest let pozneje skupaj s svojo ekipo Daily Showa nadgradil s knjigo America (The Book), ki je bila prav tako prodajna uspešnica.

Čeprav je predtem dvakrat povezoval grammyje, je bilo vodenje oskarjev že večji zalogaj – nastopati pred hollywoodsko elito, ki sicer zvesto voli demokrate, je vseeno malce drugače kot nastopati pred newyorškim studiem, polnim liberalcev, študiranih elitistov in revolucionarjev po duši. Odziv na njegov oskarjevski šov leta 2006 je bil mešan – nekateri so ga primerjali z legendarnim Johnnyjem Carsonom, spet drugi so mu očitali pomanjkanje humorja. V drugo je šlo bolje, in čeprav so bili letošnji oskarji deležni najnižjih ratingov do zdaj, je bil Stewart všeč vsem.

Družinski človek
Tudi zasebno se priljubljeniStewart raje drži življenja brez pretresov in daleč od Hollywooda – leta 2000 se je poročil s Tracey McShane, ki jo je spoznal štiri leta prej na zmenku na slepo. Komik je svojo izvoljenko zasnubil prek posebej zasnovane križanke v New York Timesu.

Par ima skupaj štiriletnega sina Nathana Thomasa in dveletno hčerko Maggie Rose, Stewart pa v prostem času – kadar ravno ne kuje revolucije TV-novičarstva ali izziva senatorje – navija za newyorške Metse, posluša Brucea Springsteena, meče na koš z Jakom Gyllenhaalom, se druži s kolegom Stephenom Colbertom in hodi na večerjo k Clooneyju ali Angelini. Preprost človek.

Posnetek celotnega Dailya Showa - posebno dvojno oddajo na večer ameriških volitev 4. novembra 2008 - si lahko ogledate tu. Sicer pa je vsak del dosegljiv brezplačno na njihovi spletni strani www.thedailyshow.com.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Ko opazimo neumnost, to rečemo na glas. Nismo zares demokratski ali republikanski. Naš cilj je ustaviti politične težnje ponavljanja stvari vedno znova, dokler niso ljudje prisiljeni, da jim verjamejo.

O vlogi Daily Showa

Mislim, da so ljudje vajeni, da ljudje v šovbiznisu precenjujejo samega sebe. Mislim, da imam normalno količino samosovraštva, a ker sem v šovbiznisu, se to jemlje kot samopodcenjevanje. V normalnem življenju bi bil obravnavan le kot povprečen nevrotik.

Odgovor na vprašanje, če se veseli konca Busheve administracije.