Nisem dober v načrtovanju prihodnosti. Sploh ne načrtujem. Ne vem, kaj bom počel jutri. Nimam rokovnika ali dnevnika. Popolnoma živim zdaj, ne v preteklosti, ne v prihodnosti, je nekoč dejal Heath. Foto: EPA
Nisem dober v načrtovanju prihodnosti. Sploh ne načrtujem. Ne vem, kaj bom počel jutri. Nimam rokovnika ali dnevnika. Popolnoma živim zdaj, ne v preteklosti, ne v prihodnosti, je nekoč dejal Heath. Foto: EPA

To delam le zato, ker se zabavam. Takrat, ko se bom nehal zabavati, bom preprosto odkorakal stran. Ne želim si vse svoje mladosti početi tega. Še toliko drugega je, kar si želim odkriti.

Rad delam nekaj, kar me plaši. Rad si postavljam ovire in jih premagujem. Rad se bojim projektov. Vedno. Ko dobim vlogo, vedno mislim, da je ne bi smel dobiti. Spet sem jih prelisičil. Ne zmorem tega. Ne vem, kako to storiti. Ogromna količina tesnobe utopi vsako navdušenje, ki ga imam nad projektom.

Do smrti imam pozitiven odnos, saj se čutim živo prek svoje hčerke.

(Preroški) Heath Ledger o hčerkici Matildi v enem zadnjih intervjujev
Heath Ledger s sestrami
Heath je bil izredno navezan na svojo sestro Kate ter polsestri Olivio in Ashleigh.

Nisem dober v načrtovanju prihodnosti. Sploh ne načrtujem. Ne vem, kaj bom počel jutri. Nimam rokovnika ali dnevnika. Celovito živim zdaj, ne v preteklosti ne v prihodnosti.

10 razlogov, zakaj te sovražim
Vrata v Ameriko mu je na široko odprl film 10 razlogov, zakaj te sovražim.
Heath Ledger
Heath Ledger bi šeč z lahkoto po stopinjah številnih lepotcev in užival lepo (a dolgočasno) kariero. A bolj kot sanje je bila to Heathova nočna mora.
Heath Ledger
Najbolj srečen je bil na surfarski deski ali pa na rolki, s katero so ga sosedje v Brooklynu pogosto videvali.
Heath Ledger in Naomi Watts
Z Naomi Watts sta bila par dve leti. Ko je igralka izvedela za smrt svojega bivšega, jo je tako potrlo, da je odpovedala vse obveznosti in objokana zapustila filmski festival Sundance. Foto: EPA
Heath Ledger - Lords of Dogtown
Vlogo v Aleksandru je zavrnil zaradi zahtevnejše in temačnejše vloge v filmu Lords of Dogtown. Foto: EPA
Heath Ledger in Jake Gyllenhaal v Gori Brokeback
Izziv je bil ujeti njegovo molčečnost. Imam neko noro, živčno energijo, zato sem vedel, da bom moral na tem precej delati. A s snemanjem v divjini je molčečnost postala neka prirojena kvaliteta, je povedal Ledger o svoji vlogi Ennisa v Gori Brokeback. Foto: EPA
Heath Ledger
'Nimam tehnike. Nikoli nisem verjel, da moraš imeti tehniko kako igrati. Ni nobenih pravil in nobenega pravilnika. Na koncu so važni le instinkti. To je ena od stvari, ki me vodi čez vsako profesionalno odločitev. Tudi družbeno. Na avdicijah sem najhujši, resnično slab. Ocenjujejo te, jaz se pa tega tako zavedam, da me popolnoma požre. Ne morem se sprostiti, poln sem vozljev, tako da je moj glas zelo napet. Tako se zavedaš, da igraš, ker sediš nasproti gospe z listom, ki ti govori: Jaz. Te. Bom. Ustrelila. Če. Ne. Bla, bla, bla, v tem brezizraznem glasu. Grozno je. Sovražim to.'
Heath Ledger in Michelle Williams v Gori Brokeback
V Gori Brokeback poroka in oskarjevska igra ... Foto: EPA
Heath in Michelle
... in par na oskarjevski rdeči preprogi. Foto: EPA
Heath Ledger z Matildo
Hčerka Matilda je Heathu pomenila vse. Bila sta neločljiva.
Heath kot Joker
Joker je do zdaj nedvomno največja zabava, kar sem jo kdaj imel z likom. Tako izpod nadzora je – brez empatije, je sociopat, psihotični množično morilski klovn. In jaz v njem neskončno uživam. Preseglo je vsa moja pričakovanja, ki sem jih imel o tej izkušnji, je povedal o svoji vlogi Jokerja v prihajajočem filmu Temni vitez. Foto: EPA
Heath na Beneškem filmskem festivalu septembra lani
Heath je v Benetkah leta 2005 predstavil 3 svoje filme (Casanovo, Brata Grimm in Goro Brokeback). Svoj zadnji beneški festival je doživel septembra lani, tik po razhodu z Michelle, ko je predstavljal I'm Not There. Foto: EPA
Heath Ledger v The Imaginarium of Doctor Parnassus
Ena zadnjih fotografij Heatha Ledgerja je bila posneta 3 dni pred igralčevo smrtjo v Londonu na snemanju filma The Imaginarium of Doctor Parnassus. Film je bil po nenadni smrti glavnega igralca obsojen na propad. Režiser Gilliam je ekipo že razpustil, posnet material bi romal naravnost vomare, če mu ne bi projekta nekako le uspelo rešiti. S pomočjo računalniške tehnologije bodo Ledgerjevo vlogo zapolnili trrije zvezdniki: Colin Farrell, Johnny Depp in Jude Law. Film namerava Gilliam posvetil Heathu.
Smrt Heatha Ledgerja
Truplo mladega igralca so odpeljali z njegovega dragega stanovanja v SoHu v soju fotografskih bliskavic, ki jih je Heath tako sovražil. Foto: EPA
Heath Ledger
V dnevih po smrti so pred stanovanjem oboževalci puščali svoje poklone pokojnemu zvezdniku. Foto: EPA

Bil je dober v športu. Dober v režiranju. Dober v slikanju. Dober v fotografiranju. Dober v grajenju stvari. Znalo je biti frustrirajoče za njegove prijatelje; bil je nadarjen bolj ali manj vse, česar se je lotil, tako da ni poznal omejitev. Morda mu ni nihče nikdar rekel, da česa ne more storiti, zato je bilo zanj vse mogoče.

Michelle Williams o Heathu
Heath Ledger
Tabloidi so se razpisali in ugubali ...
Michelle in žalujoči na slovesu od Heatha v Avstraliji
Takole so žalujoči, vključno z Michelle, proslavili Heathovo življenje.
Heath Ledger
Ostal bo v spominu. Foto: EPA

Ko je mlad, postaven 20-letni Heath Ledger prvič pritegnil pozornost javnosti leta 1999 v lahkotnem filmu 10 razlogov, zakaj te sovražim, bi ga bilo tako lahko vliti v kalup še enega lepega fanta s seksi avstralskim naglasom in brez posebne globine. A Heath se je v letih, ki so sledila, krčevito trudil otresti tega stereotipa in si izbiral precej bolj zapletene vloge, kar pa se je izkazalo za dvorezen meč.
Otroštvo in šolanje
Ledger se je rodil 4. aprila 1979 v Perthu Sally Ledger Bell, učiteljici francoščine irskega rodu, in Kimu Ledgerju, poklicnemu dirkaču in rudarskemu inženirju, čigar družina je v Perthu pustila pečat, vse odkar je njegov ded sir Frank Ledger priplul s Škotskega in v mestu ustanovil livarno. Romantična Kim in Sally sta svoja otroka, Heatha (Heathcliffa) in Kate, poimenovala po junakih romana Emily Bronte Wuthering Heights.
Ko je bilo Heathu 11 let, sta se starša ločila, Kimu se je v novem zakonu rodila hči Olivia, Sally pa hči Ashleigh. “Naučil sem se spoštovanja žensk in potrpežljivosti. Če odraščaš s toliko ženskami okoli sebe, se naučiš počakati, da prideš na vrsto,” je pozneje o odraščanju s tremi damami povedal Ledger.

Takrat se je že vpisal na vsefantovsko učilišče Guildford, postavljeno na neokrnjeni posestvi zunaj mesta in posvečeno "rasti in svobodi mladih umov in teles", kjer je preživel deset let. Ko se je moral odločiti med kuhanjem ali dramo, je brez pomislekov izbral zadnjo. Pri desetih letih je prvič stopil na oder v šolski predstavi Petra Pana. Poleg tega je bil za vse nadarjeni deček tudi navdušen šahist in je v tistem letu zmagal na šahovskem prvenstvu Zahodne Avstralije. Ljubezen do igre je ohranil vse do smrti, saj so ga Newyorčani pogosto videvali ob igri šaha z lokalnimi brezdomci.
Sanjam o veličini naproti
Heatha so kot odličnega športnika izbrali tudi v ekipo hokeja na travi, a obetavni športni karieri se je pri 17-ih odrekel, ko sta se s prijateljem Trevorjem DiCarlom odločila zapustiti šolo in jo mahniti v Sydney.
Za Heatha kot nekoga z igralskimi hotenji je bilo to velemesto tovarna sanj in vanj je vkorakal z 69 centi v žepu in velikimi načrti. Z DiCarlom in še enim obetavnim avstralskim igralcem Martinom Hendersonom je živel v stanovanju na plaži Bondi. Heath je Martina učil deskati, Martin je Heatha vpeljal v svet lepih deklet in piva.

Prvo malo vlogo je Ledger dobil v nizkoproračunskem filmu Blackrock (1997), ki mu je prinesla avdicijo za serijo Sweat o skupini mladih olimpijskih nadobudnežev. "Na izbiro je imel dve vlogi," se spominja Heathov oče. "Prva je bila plavalec, druga homoseksualni kolesar. Mislil sem si, ja, izbral bo plavalca! Tudi sam sem bil v mladih letih plavalec, to bo krasno! A potem mi pove, da je izbral geja. O, bog .. no, ok. Ampak na to mi je odgovoril: Poglej, oči, to je bolj igralska vloga. In če si želim neko vrsto razpoznanja, je to vloga, ki jo moram sprejeti. Nič ga ni preplašilo."

"Kot da bi se potopil v olimpijski bazen, plaval eno dolžino pod vodo, potem pa izplaval hlastajoč za zrakom. Tako hrupno je, da je tiho, nič ne slišiš in bliskavice so tako oslepljujoče, da je temno in nič ne vidiš."
Heath o grozi rdeče preproge

Prve gruče oboževalk
Serijo so kmalu ukinili, a Heathu je dala vstopnico v filmski svet. Najprej je prišla kratka vloga deskarja v avstralski žajfnici Home and Away, nato še ena mala vloga v filmu Paws, dokler ni dobil glavne vloge v kostumski seriji s pridihom Pogumnega srca, Roar. Ta je Heathu prinesel hordo ameriških oboževalk in 12 let starejše dekle Liso Zane (sestro igralca Billyja Zana), ki ji je sledil v Los Angeles. Tam je zaman iskal vloge v ameriških filmih, je pa prepričal avstralskega režiserja Gregorja Jordana, ki mu je dal glavno vlogo v filmu Two Hands (1999). "Očitno moraš zapustiti državo, da dobiš delo," se je smejal.

Film je bil v Avstraliji velika uspešnica in pobral vse tamkajšnje nagrade. Po koncu snemanja je imel Heath dva dni časa, da iz Sydneyja prileti v Seattle, kjer ga je čakala prva ameriška vloga v moderni shakespearjanski najstniški različici Ukročene trmoglavke 10 razlogov, zakaj te sovražim. "Nisem imel nobenih vaj, nič. V bistvu sem se kar pojavil in se spraševal, uh, kaj delam?"

He Will Rock You
Film je bil uspešnica, ki je Heatha izstrelil med najobetavnejše zvezde Hollywooda, in mu prinesel novo uspešnico - trapast, a zabaven kostumski film Vitezova usoda (2001), podkrepljen z briljantno neprimernim rockovskim soundtrackom in tržen s plakatom lepega Heatha v sijočem oklepu, s slapom zlatih kodrov in zapeljivim pogledom ter napisom "He Will Rock You". Ledger se je zgrozil nad statusom, ki mu je bil tako nenadejano podeljen. A film mu je dodobra odprl vrata v Mestu angelov, ga uvrstil na sloviti seznam revije People 50 najlepših ljudi na svetu in mu prinesel novo dekle, devet let starejšo igralko Heather Graham.

A Ledger, znan po svoji introvertiranosti in plašnosti, se je na vse kriplje otepal tipskih vlog najstniškega lepotca, zato je bil naslednji korak vloga tragičnega uporniškega vojaka v zgodovinskem spektaklu z Melom Gibsonom Patriot, s katero je zbudil tudi pozornost kritikov in dobil nagrado ShoWest "moškega zvezdnika prihodnosti".
"Heath izstopa med svojimi igralskimi vrstniki. Na platnu je neverjetno pristen, ob tem pa je popolnoma neprevzeten," o svojem mladem soigralcu pove Gibson.
Ledger je za tem nekonsistentno sprejemal eno karakterno vlogo za drugo, vse, da ne bi padel v določeno kategorijo. "Postalo mi je dolgčas, ne z mojimi izbirami, ker pač nisem imel izbire. Izbire so se delale zame – bil sem vržen v projekte. Tako da sem na neki način uporabil zavore – uničil sem svojo kariero, da sem jo ponovno sestavil," je takrat izjavil Ledger.

Samomor, ki so mu peli hvalo
V Maroku je snemal še en zgodovinski film, Štiri peresa, in belil lase ustvarjalcem, ker je vztrajal, da bo akcijske prizore skakanja z enega galopirajočega konja na drugega izvedel sam. Na snemanju se je spoprijateljil z igralcem Wesom Beantleyjem, ki je Heatha prosil, da vskoči namesto njega v Bal smrti (2001) in mu tako prihrani tožbo studia. Heath je privolil v to brez premišljevanja, pa čeprav časa za priprave praktično ni bilo. V filmu, kjer sta bili glavni zvezdi Halle Berry in Billy Bob Thornton, je Heath tako presunljivo dobro upodobil tragičnega Thorntonovega sina, ki po le 15 minutah filma stori samomor, da vlogo še danes kritiki štejejo za enega izmed Ledgerjevih vrhuncev.

Popoln polom pa je bil avstralski zgodovinski film Ned Kelly, ki je dobil tako porazne kritike, da so distributerji omahovali, če bi ga sploh vrteli zunaj Avstralije. A Heatha, ki je igral naslovnega junaka, avstralsko odpadniško folklegendo ( s tragičnim koncem, jasno – že opažate vzorec?), je film predstavil soigralki, 11 let starejši rojakinji Naomi Watts, s katero sta bila v zvezi dve leti. "Raje hodim s starejšimi ženskami, ker se ne trudijo obnašati starejše kot mlajša dekleta, ampak ker se trudijo obnašati mlajše," je razložil Heath.

Deskar, duhovnik in Jakob Grimm
Sledile so tri popolnoma različne vloge – izobčeni katoliški duhovnik v Redu (2003), zadeti in zapiti deskar/skejtar v Lords of Dogtown (2005) in pravljični Jakob Grimm v Bratih Grimm (2005) pod režisersko taktirko nenavadnega Terryja Gilliama. Ledger je v tem času postal zanimiv tudi za tabloide, ki so bili za petami "naslednjemu 'it' zvezdniku" in oskarjevski nominiranki Wattsovi.

Da slava ni tisto, kar si želi, je spet dokazal z zavrnitvijo naslovne vloge v epskem spektaklu Oliverja Stona Aleksander. Vlogo je dobil precej manj karizmatični in nadarjeni Colin Farrell, film pa je pogorel.

Hotel je postati režiser

Ledger je hotel postati režiser. Režiral je video avstralskega hiphoperja N’faja in prelep video za Morning Yearning prijatelja, pevca Bena Harperja. Že dalj časa je načrtoval posneti film o britanskem folkpevcu Nicku Draku, ki je 26-leten umrl zaradi prevelikega odmerka antidepresivov. Heath je bil z Drakom malodane obseden in je posnel video njegove pesmi o depresiji Black Eyed Dog, na koncu katerega se Heath utopi. "Mislim, da je postala zanj glasba pomembnejša, ker je lahko počel nekaj ustvarjalnega, ne da bi ga stalo njegove zasebnosti," po njegovi smrti pove Michelle Williams. Ledger se je tudi pripravljal na svoj režiserski prvenec The Queen’s Gambit o mladi šahistki.

Vrhunec kariere


Namesto opank in oklepa si je Heath nadel kavbojski klobuk in škornje za vlogo, ki se je izkazala za njegov labodji spev, ga uvrstila na sezname najboljših predstav vseh časov, mu prinesla mlado družino in pomagala podirati tabuje. Gre seveda za zdaj že malodane kultno gejevsko kavbojsko romanco Goro Brokeback. Film ni bila lahka izbira za Heatha, a je na pregovarjanje Wattsove in spomina na družinsko izobčenje njegovega homoseksualnega strica, sprejel: "Strah me je bilo, a to je bil le dodaten razlog, da sem vlogo sprejel. Rad si postavljam ovire in jih premagujem."

Gora Brokeback je bila nedvomno največja prelomnica Heathovega kratkega življenja, začetek zanj v toliko različnih pomenih in začetek konca v drugem pomenu. Vloga zaprtega, momljajočega pastirja Ennisa DelMara je Ledgerju prinesla prvo (in verjetno edino) nominacijo za oskarja, za zlati globus in kopico drugih nagrad. Na snemanju se je zvezdnik na prvi pogled zaljubil v soigralko Michelle Williams, ki je igrala njegovo ženo. "Je moja duša dvojčica in ne predstavljam si, da bi se lahko še bolj ljubila, kot se že. Sva kot dva graha v posodi." Še preden je padel zadnji rez, se je par že preselil v skupno prikolico in naznanil, da pričakujeta.

Dva meseca čiste idile
Oktobra 2005 je Michelle povila hčerko Matildo Rose. "Največji vic je, da sva s Heathom skočila pod rjuhe, dojenčka pa je rodila Michelle," se je pošalil soigralec Jake Gyllenhaal, ki ga je par izbral za botra Matildi. "Očetovstvo presega vsa moja pričakovanja. Je najpomembnejpa izkušnja, ki sem jo kdaj koli doživel – čudovito je," se je nad čari očetovstva navduševal Heath.

Mlada družinica se je preselila daleč stran od nadležnih paparacev, s katerimi je imel Heath na obeh straneh oceana napet odnos, v nezvezdniški Brooklyn, kjer je prva dva meseca živela idilično družinsko življenje. "Brooklyn se mi zdi najboljši ameriški približek Evropi. Sosedje in domačini so krasni ljudje. Je kot vas," je bil navdušen Heath, in še: "Moje življenje trenutno je, ne bi rekel zreducirano na hrano, ampak moje dolžnosti so: se zbudim, skuham zajtrk, pomijem posodo, skuham kosilo, pomijem posodo, grem na tržnico, kupim svežo zelenjavo, skuham večerjo, pomijem posodo in potem spim, če lahko. In ljubim ta slog. Prav obožujem ga."

Med višavami in prepadom
A potem je prišla premiera Gore Brokeback in za Heatha neznosna pozornost, s katero se je težko spopadal. Pri 26 letih je avstralski čudežni deček postal eden najmlajših, nominiranih za oskarja za glavno moško vlogo (nominaciji za stranski vlogi sta si prislužila tudi Michelle in Jake).

"Gospod Ledger magično in skrivnostno izgine pod kožo svojega vitkega, mišičastega lika. Je enkratna predstava, tako dobra kot Marlon Brando in Sean Penn v najboljši različici," je zapisal kritik New York Timesa. "Ledgejeva veličastna predstava je igralski čudež. Videti je, da jo iztrga iz svojega drobovja. Ledger ne le da ve, kako se Ennis premika, govori in posluša; on ve, kako diha,” pa je slavospev Rolling Stona.

Film je nenadejano postal uspešnica in Heatha pahnil v cirkus intervjujev, fotoseans, rdečih preprog in – razvpitih hollywoodskih afterpartyjev, na katerih je kar mrgolelo razvrata in mamil. Verjetno še dolgo, če sploh, ne bomo vedeli resnice glede Heathove zasvojenosti.

Po njegovi smrti sta namreč javnost begali dve podobi Heatha: ena je bil ljubeč očka in partner, introvertiran, zdravega življenjskega sloga, ki se je po Matildinem rojstvu odrekel džojntom. Druga je bil trpeča osebnost, ki se je neuspešno bojevala z nespečnostjo, zasvojenostjo z zdravili na recept in mamili ter stalen gost nočnih klubov na obeh straneh Amerike.

Konec pravljice
Vlogi, ki si jih je izbral za nadaljevanje kariere (vmes je vzel leto dni premora, da je lahko Michelle snemala), sta se izkazali za precej nesrečni v luči razvoja dogodkov: v avstralskem neodvisnem filmu Candy je igral narkomana, v prihajajočem Batmanu Temni vitez pa psihotičnega (ter neprespanega in zadetega – Heathova zamisel) Jokerja.

Ledgerjeve priprave na vlogo so zdaj znane že vsem: igralec se je za dva meseca zaprl v sobo, si delal zapiske o norem liku in – se prisilil ostati pokonci, za kar si je pomagal tudi s tabletami. “Prejšnji teden sem verjetno spal povprečno dve uri na noč … Nisem mogel nehati premišljevati. Moje telo je bilo izčrpano, a moj um je še vedno dirkal,” je Ledger novembra 2007 povedal v intervjuju za New York Times in dodal, da je jemal po dve tableti uspavala ambien, ker ena ni zalegla.

- Moral bi igrati ob Nicole Kidman v zgodovinskem spektaklu Baza Luhrmanna Avstralija, a se je zaradi Jokerja umaknil. Vlogo je dobil Hugh Jackman.

- Prvi (in najmlajši) neameriški igralec, ki je upodobil Jokerja. Sprva naj bi v filmu igral tudi Heathov soigralec iz Gore Brokeback Jake Gyllenhaal, nazadanje pa je del ekipe postala Jakova sestra Maggie Gyllenhaal.

- Tako njegova prva (Vitezova usoda, 2001) kot njegova zadnja glavna vloga (Temi vitez, 2008) se osredotočata na povprečnega protagonista, postavljenega nasproti neizprosnem občinstvu; biti sprejet kot "pravi" vitez.


Tik pred svetovno premiero filma o mnogih osebnostih Boba Dylana I’m Not There na Beneškem filmskem festivalu septembra 2007 je na videz popolni par Ledger - Williams naznanil, da se razhaja. Osupli so bili vsi. Razhod (razlog zanj je javnosti neznan, govori pa se, da se Michelle ni mogla več spoprijemati s Heathovo zasvojenostjo) je bil zadnji žebelj v Heathovo krsto, ki se ni mogel sprijazniti, da Matilde ne vidi vsak dan. Površne zveze s supermanekami, kot sta Gemma Ward in Helena Christensen, ter zvezda stalnica žurerske scene Mary-Kate Olsen, ga niso osrečevale, tako Heath kot Michelle sta upala, da jima bo uspelo zvezo nekoč rešiti.

Boj z nespečnostjo
Vidno izmučeni in neprespani Heath se je za svojo zadnjo vlogo v domišljijski stvaritvi Terryja Gilliama The Imaginarium of Doctor Parnassus podal januarja v hladen in vlažen London, kjer je zbolel še za pljučnico, a je ni zdravil, je pa še naprej jemal uspavala, saj je zdaj spal komaj uro na noč.

Heathov Joker:

Temni vitez naj bi beli dan ugledal 18. julija letos. Ustvarjalci so imeli mnogo težav glede tega, kako bodo reklamirali film, za katerega so si pred Heathovo smrtjo zamislili plakate z Jokerjevo podobo in napisom "Why So Serious?" ("Zakaj tako resni?"). Nazadnje so se odločili, da projekt normalno nadaljujejo, saj bodo tako najlepše počastili Heatha, čigar predstavo tisti, ki so jo videli, opisujejo kot "ikonično".


V intervjuju po njegovi smrti je Williamsova potrdila, da se je Heath vedno spopadal s to težavo: “V vsem času, ko sem ga poznala, je imel epizode nespečnosti. Imel je preveč energije. Njegov um je nenehno mlel, mlel, vedno mlel.” In še: "Mislim, da Heathova zanimiva stran, ki so jo ljudje morda zares odkrili šele v njegovi smrti, je, kako ranljiv je bil. To se opazi v njegovi igri, a jo je lahko spregledati, ker je bil tako fizičen in lep in močen in moški. A tu je bila vedno ta prikrita občutljivost. Tak je bil."

Smrt in ugibanja
Pljučnica, nespečnost in depresija so terjali najhujši možni davek. Ob približno 14.45 22. januarja letos je gospodinja našla nezavestnega igralca v njegovem najetem stanovanju na Manhattnu. Reševalna ekipa je prišla kmalu zatem, a jim ga ni uspelo oživiti. Senco dvoma, ali bi ga lahko rešili, meče telefonski izpisek, ki dokazuje, da je gospodinja najprej trikrat klicala Olsenovo, preden je poklicala rešilca. Ob 15.36 so Heatha razglasili za mrtvega, njegovo truplo pa odpeljali iz bloka, obkroženega z množico paparacev in radovednežev. Tako, kot bi si Ledger najmanj želel.

Po dveh tednih intenzivnih ugibanj v medijih o vzroku smrti, ki so nihali od samomora do prevelikega odmerka mamil, je 6. februarja mrliški oglednik objavil avtopsijo: “Gospod Ledger je umrl za posledicami akutne zastrupitve združenih učinkov oksikodona, hidrokodona, diazepama, temazepama, alpazolama in doksilamina. Naša ugotovitev je, da je način smrti nesreča, do katere je prišlo zaradi zlorabe zdravil na recept.” Šest zdravil (med njimi uspavala, antidepresivi, zdravila proti tesnobi in protibolečinske tablete), ki jih je jemal Heath, v taki kombinaciji ne bi predpisal noben zdravnik.

"Princ intenzitete z lahkotnostjo občutka"
Za Heathove starše, prijatelje in Michelle so bili tedni po njegovi smrti neznosni. Starši so za izgubo sina izvedeli v avstralskih poročilih, v naslednjih dneh pa so jih zasuli s sožalnimi telegrami z vsega sveta, Heathu so se poklonili tako avstralski premier kot največji hollywoodski zvezdniki, ki jih je Ledgerjeva smrt ujela na isti dan, kot ko so naznanili oskarjevske nominacije.

Daniel Day-Lewis, ki je nato osvojil oskarja, se je zlomil sredi intervjuja na Oprah, pa čeprav Heatha ni nikdar spoznal. “Prince of intensity with a lightness of touch,” so naslovili članek o Heathu v New York Timesu. Več kot teden dni pozneje je molk prekinila žalujoča Michelle, ki je v ganljivi izjavi med drugim zapisala: “Moje srce je strto, a Heathov duh živi naprej v Matildi, ki je izrezana slika svojega očka.”

In medtem ko so ameriški tabloidi svoje naslovnice bombastično opremljali z naslovi kot Heath: Njegovo skrito življenje ali Heath: Temna borba z demoni, so Ledgerjevi po zasebnih, z užaloščenimi zvezdniškimi prijatelji natrpanih spominskih slovesnostih v New Yorku in Los Angelesu sinovo truplo prepeljali v njegov rojstni Perth. 9. februarja, skoraj tri tedne po njegovi tragični smrti, so Heatha pokopali. V družinskem krogu. Na slovesnosti je zapel Ben Harper, Michelle je prebrala Shakespearjev sonet, pepel so raztresli po družinski grobni parceli ob njegovih starih starših, ob sončnem zahodu pa so pogrebniki Heathovo življenje počastili s skokom v ocean. “Bilo je natanko tako, kot bi si Heath želel,” je povedal eden od gostov.

Rumena novica tudi po smrti
A Heath tudi po smrti buri duhove – oporoko je zapisal pred Goro Brokeback, tako da je vse svoje premoženje zapustil staršem in sestri Kate, to pa je obudilo stare spore med Kimom Ledgerjem in njegovimi odtujenimi brati, Heathovimi strici, ki trdijo, da Kim ni sposoben upravljati z denarjem. Pojavljajo se tudi ugibanja, kaj bo z Michelle in Matildo, čeprav je bil Kim jasen, da bo za njiju “poskrbljeno”. Kot da to ne bi bilo dovolj, so v avstralskih tabloidih vzniknile stare govorice, da je hčerka neke Avstralke, ki je pred 11 leti hodila s Heathom in kmalu zatem zanosila, Heathov izgubljeni otrok.

Ugibanja na stran, kar je Ledger nedvomno pustil za seboj, je dveletna hčerka, ki mu je na las podobna, a ne bo nikdar poznala svojega očeta, morebitno krivdo v Michelle, nepozabno dediščino in neizpolnjen potencial “novega Marlona Branda”, že zdaj ikonično vlogo v Batmanu, ki ga verjetno nihče, ravnodušen do Heatha, ne bo mogel gledati brez cmoka v grlu, in seveda spraševanje, kaj bi bilo, če …

Kaja Sajovic

To delam le zato, ker se zabavam. Takrat, ko se bom nehal zabavati, bom preprosto odkorakal stran. Ne želim si vse svoje mladosti početi tega. Še toliko drugega je, kar si želim odkriti.

Rad delam nekaj, kar me plaši. Rad si postavljam ovire in jih premagujem. Rad se bojim projektov. Vedno. Ko dobim vlogo, vedno mislim, da je ne bi smel dobiti. Spet sem jih prelisičil. Ne zmorem tega. Ne vem, kako to storiti. Ogromna količina tesnobe utopi vsako navdušenje, ki ga imam nad projektom.

Do smrti imam pozitiven odnos, saj se čutim živo prek svoje hčerke.

(Preroški) Heath Ledger o hčerkici Matildi v enem zadnjih intervjujev

Nisem dober v načrtovanju prihodnosti. Sploh ne načrtujem. Ne vem, kaj bom počel jutri. Nimam rokovnika ali dnevnika. Celovito živim zdaj, ne v preteklosti ne v prihodnosti.

Bil je dober v športu. Dober v režiranju. Dober v slikanju. Dober v fotografiranju. Dober v grajenju stvari. Znalo je biti frustrirajoče za njegove prijatelje; bil je nadarjen bolj ali manj vse, česar se je lotil, tako da ni poznal omejitev. Morda mu ni nihče nikdar rekel, da česa ne more storiti, zato je bilo zanj vse mogoče.

Michelle Williams o Heathu