Ateca meri v dolžino 4,36 metra, prostornina prtljažnika je 510 litrov pri standardni konfiguraciji in 485 litrov pri izvedbah s štirikolesnim pogonom. Foto: Seat
Ateca meri v dolžino 4,36 metra, prostornina prtljažnika je 510 litrov pri standardni konfiguraciji in 485 litrov pri izvedbah s štirikolesnim pogonom. Foto: Seat

Španci so na domačem terenu v Barceloni slab mesec dni pred uradnim javnim razkritjem na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavili svoj prvi SUV-model. Športni terenec, ki stavi na obliko, dinamiko, dobro izrabo prostora, napredne asistenčne sisteme, zmogljive motorje in povezljivost, so poimenovali ateca.
Ateca za znamko Seat, ki je zadnja leta v senci vseh drugih koncernskih modelov VW, pomeni začetek nove dobe. Gre za nadgradnjo leonove DNK, pri Seatu pa s kompletnim paketom funkcionalnih in tehničnih komponent upajo na uspeha v razredu SUV-vozil, ki so bili lani v Evropi med kupci zaželeni bolj kot kompaktni avtomobili B- in C-avtomobilskega segmenta.

V zastojih sistem samodejno krmili vozilo
Bencinski motorji TSI in dizelski motorji TDI s turbopolnilnikom imajo razpon moči od 85 kilovatov do 140 kilovatov in so lahko kombinirani s pogonom spredaj ali štirikolesnim pogonom ter z ročnim menjalnikom ali menjalnikom z dvojno sklopko DSG.

Nabor modernih tehnoloških rešitev med drugim vključuje LED-žaromete, najnovejšo generacijo multimedijskih sistemov z 8-palčnimi zasloni na dotik, inovativno asistenco za zastoje, ki v okviru sistemskih omejitev v zastojih samodejno krmili vozilo, pospešuje in zavira. Pri višjih hitrostih do približno 60 km/h zagotavlja podporo pri ohranjanju želene hitrosti in smeri na voznem pasu. Nova je asistenca emergency assist - če je voznik določen čas neaktiven, ga sistem najprej skuša spodbuditi k odzivu z optičnim in akustičnim signalom, nato pa še s kratkim zavornim sunkom. Če se voznik še vedno ne odzove, sistem upočasni vozilo do ustavitve in ves čas skrbi, da ostane na svojem voznem pasu. Ateca ima lahko tudi sistem za samodejno uravnavanje razdalje (ACC) s sistemom front assist, prepoznavanje prometnih znakov, zaznavanje vozil v mrtvem kotu, nadzor prometa za vozilom in pogled od zgoraj.
Oblikovanje pri Seatu opisujejo kot emocionalno, ateca pa je obdržala prepoznaven Seatov DNK. Trapezasta mreža hladilnika, stranski odprtini za zajemanje zraka z izrazito ostrimi in oglatimi linijami ter trikotna svetlobna grafika luči so prepoznavne lastnosti leona. Vsak detajl je bil natančno prilagojen in dodatno izpopolnjen, da se natančno prilega novemu športnemu terencu, so zapisali Španci. Stavijo tudi na trendovske lastnosti, kot so svetleče diode v zunanjih ogledalih, ki ob odklepanju vozila osvetlijo predel ob vratih in na tla projicirajo ime modela ateca in njegovo silhueto.