Glavne novosti prenovljenega berlinga so 7-palčni zaslon na dotik, sistem za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih in čisti dizelski motorji. Foto: Citroën
Glavne novosti prenovljenega berlinga so 7-palčni zaslon na dotik, sistem za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih in čisti dizelski motorji. Foto: Citroën

Berlingo bo v Ženevi v središču Citroënovega razstavnega prostora. Poleg koncepta berlingo mountain vibe bo predstavljena tudi prenovljena aktualna generacija modela. Tako v potniški kot gospodarski različici.
Citroën je od leta 1996 do danes prodal že več kot 2,9 milijona berlingov, po katerem najpogosteje posegajo družine, ki potrebujejo veliko prostora, in podjetniki, za katere je namenjena gospodarska različica.
Po novem ima nov odbijač z dnevnimi LED-lučmi, nove so prednja okrasna maska ter dve barvi karoserije, siva in rjava. Novosti v potovalnem prostoru so novo oblazinjenje, 7-palčni zaslon na dotik, na katerem so zbrane multimedijske funkcije in navigacija. Novi zaslon na dotik s tehnologijo mirror screen omogoča varno in vožnji prilagojeno uporabo aplikacij na pametnem telefonu in uporabo aplikacij zunanjih ponudnikov.
Zavira sam
Novost je tehnologija za zaviranje v sili (active city brake), ki pomaga preprečevati nalete pri nizki hitrosti vožnje. Lasersko zaznavalo kratkega dosega v zgornjem delu vetrobranskega stekla zaznava ovire, kot na primer vozilo, ki vozi v isto smer ali stoji pred vozilom. Do hitrosti 30 km/h prepozna potencialno tveganje in komunicira neposredno z računalnikom zavornega sistema, ne da bi moral voznik pritisniti zavorni pedal. Tako pomaga preprečiti trčenje ali omejiti njegove posledice, tako da zmanjša hitrost trčenja. Samodejno zaviranje lahko pomeni, da se vozilo popolnoma ustavi, če situacija to zahteva. V tem primeru sistem vozilo začasno zadrži na mestu (za približno 1,5 sekunde), da lahko voznik s pritiskom na zavorni pedal prevzame nadzor nad njim. Na voljo so tudi kamera za vzvratno vožnjo kot tudi parkirni senzorji spredaj.
Novosti so zbrane tudi pod motornim pokrovom. Berlingo je bogatejši za družino dizelskih motorjev BlueHDi, ki jih Citroën sicer ima od leta 2013 naprej in ki zmanjšujejo emisije dušikovih oksidov (NOx) in emisij CO2.
Berlingo kot lahko dostavno vozilo
Berlingo je v gospodarski različici še vedno na voljo v dveh različnih dolžinah, L1 (do 3,7 m3) in L2 (do 4,1 m3). Ponaša se s tovornim prostorom največje prostornine 4,1 m3, v katerega je mogoče natovoriti dve evropaleti. S kabino extenso s tremi sedeži in zložljivim sovoznikovim sedalom omogoča prevoz tovora, ki v dolžino meri do 3,25 metra. Vgrajeno ima lahko tudi strešno loputo ali pregradno steno s snemljivimi vratci.