Električnega terenca naj bi izdelovali v ZDA, piše nemški poslovni časnik Wirtschaftswoche. Foto: BMW
Električnega terenca naj bi izdelovali v ZDA, piše nemški poslovni časnik Wirtschaftswoche. Foto: BMW

BMW v ZDA razvija novo baterijsko vozilo, ki bo športni terenec ali križanec. Bavarci na ta način odgovarjajo prihajajočemu Teslinemu terencu model x.
Nemški proizvajalec premium vozil, ki je predstavil svojo podserijo baterijskih vozil i, v kateri sta povsem električni model i3 in priključni hibridni športnik i8, namerava načrte o električnem terencu uresničiti v tovarni Spartanburg v Južni Karolini v ZDA, kjer izdelujejo modelno serijo X, navajajo nemški mediji. Model i3 sicer izdelujejo v Leipzigu, v Nemčiji.
Projekt mora še prej odobriti uprava podjetja, piše Wirtschaftswoche, ki se sklicuje na vire v podjetju. BMW predstavnik za stike z javnostjo je za Automotive News dejal, da gre le za špekulacije.
Terenski i logična poteza
Da pisanje medijev ni iz trte zvito, nakazuje izjava Arndta Ellinghorsta, vodje globalnega podjetja Evercore ISI specializiranega za avtomobilske raziskave, ki pravi: "Naše mnenje je, da je športni terenec i logična poteza BMW. Športni terenci so v naletu, ljudje še vedno izkazujejo veliko zanimanje za nakup, tudi prodaja iz leta v leto strmo raste. Zanimanje za Teslin električni terenec model X to le potrjuje. Zanj se zanimajo tako družine, kot ljudje, ki živijo v mestih, in teh je vse več."
Tesla model x kmalu do kupcev
Pri Tesli so model x najavili že februarja leta 2012. Začetek predaje ključev prvim kupcem so večkrat prelagali, zdaj pa je šef podjetja Elon Musk zagotovil, da bodo prvi kupci vozila prejeli čez štiri mesece. Model x bodo ponujali v treh različicah z močjo od 277 do 508 kilovatov. Najzmogljivejši model bo imel 930 Nm navora. Avtonomija bo od 362 do 474 kilometrov. Vse različice bodo imele pogon na vsa štiri kolesa in "gullwing" vrata. Pri Tesli pravijo, da so do sedaj prejeli že več kot 20.000 naročil za model X.