Nizozemci bodo gradili cesto iz plastike. Foto: VolkerWessels
Nizozemci bodo gradili cesto iz plastike. Foto: VolkerWessels

Nizozemsko gradbeno podjetje VolkerWessels je predstavilo revolucionarno zamisel. Ceste bi gradili iz reciklirane plastike.
Zamisel je sicer še daleč od izvedbe, a bodo Nizozemci predstavili prvi prototip ceste iz trdne plastike.
Kje so prednosti reciklirane plastike pred razširjenim asfaltom, makadamom in betonom? Pri VolkerWessels pojasnjujejo, da plastika omogoča preprosto montažo in tudi odstranitev ceste, če ne bo več v uporabi.
V primeru uporabe tradicionalnih materialov je to praktično nemogoče, pojasnjujejo. Drugi pomemben dejavnik je, da bi ceste gradili iz odpadnega materiala. Uporabili bi stoodstotno reciklirano plastiko, in sicer bi zbirali material, ki plava po oceanih, in ga predelali v ceste.
Bolj vzdržljiva od asfalta
Plastika zahteva manj vzdrževanja, gradnjo cest bi pospešili, po zagotovilih Nizozemcev naj bi tudi bolje prenašala ekstremne temperature, doba trajanja pa je zato daljša od asfalta. Plastična cesta naj bi bila kar trikrat bolj vzdržljiva od asfaltne. Za nameček naj bi zaradi asfaltiranja cest na leto v ozračje izpustili za 1,6 milijona ton škodljivega CO2 ali dva odstotka vseh emisij, ki jih na leto pridelajo vozila.
Če Nizozemcem ne bo uspelo izpeljati zamisli, si bo mogoče cesto vseeno ogledali v Rotterdamu na Nizozemskem. Zgrajena bo tako, da ima pod plastično osnovo prazen prostor, namenjen različnim kablom, cevem in priključkom.