Oddelek DS Performance je poskrbel za pogon dirkalnika DSV-01, s katerim bo v prvenstvu Formula E tekmovala ekipa DS Virgin racing team. Foto: DS Virgin racing team
Oddelek DS Performance je poskrbel za pogon dirkalnika DSV-01, s katerim bo v prvenstvu Formula E tekmovala ekipa DS Virgin racing team. Foto: DS Virgin racing team

Pri najmlajši znamki koncerna PSA Peugeot Citroën, DS, so ustanovili dirkalno enoto, ki bo v prihodnosti v pomoč pri razvoju električnih vozil in priključnih hibridov.
Vstop v motošport naj bi služil razvoju prihodnjih tehnologij in sistemov, ki jih bodo pri znamki DS, ki se je pred kratkim ločila od Citroëna, vgrajevali v svoje prihodnje električne avtomobile in priključne hibride.
Enoto so poimenovali DS performance in bo podpirala dirkaško ekipo DS Virgin racing team. To je predmet sodelovanja v Formuli E med Virginom in proizvajalcem avtomobilov, so v sporočilu za javnost sporočili iz PSA-ja.
Razvili so električno formulo, ki bo v prvenstvu električnih dirkalnikov sodelovala v sezoni 2015/2016. Za dirkalnik DSV-01 so pri DS-ju prispevali električni motor, hladilni sistem za menjalnik in zadnje vzmetenje. Pri razvoju DS sodeluje z Italijanskim podjetjem Magneti Marelli, specializiranim za izdelavo komponent za motorna vozila.
Šef znamke DS Yves Bonnefont je ob objavi sodelovanja povedal: "Dirkalnik je dokaz, kaj znajo narediti naši inženirji in dokaz inovativnosti, ki jo izkazuje znamka DS."
Francozi niso želeli komentirati, ali to pomeni prihod novih športnih avtomobilov v modelno paleto. Pri DS-ju že imajo izkušnje s športnimi vozili. Izdelali so omejeno serijo modelov DS3 racing, ki temelji na reli vozilu DS3 R3.
Francoska premium znamka trenutno v svoji paleti vozil nima popolnoma električnega modela, zato pa imajo hibridni model DS5 hybrid 4.
Želijo postati resen konkurent premium znamkam
Iz podjetja DS prihaja še ena novica. Za Automotive News Europe je spregovoril produktni vodja Vincent Devos, ki je dejal, da že drži, da so najmlajša znamka, a verjame, da lahko v naslednjih dveh desetletjih enakopravno na trgu konkurirajo znamkam, kot so BMW, Audi in Lexus. Potrdil je, da bodo do leta 2020 predstavili šest novih serijskih modelov, ni pa želel potrditi, ali bo serijski model, ki bo izhajal iz koncepta numero 9, nosil ime DS8. Razkril je še, da bodo med šestimi novimi modeli tako športni terenci kot limuzine, velike in srednje velike.