Nova generacija hyundaia i30 stavi na večjo kakovost izdelave in boljši vtis. Foto: Hyundai
Nova generacija hyundaia i30 stavi na večjo kakovost izdelave in boljši vtis. Foto: Hyundai

Hyundai bo na avtomobilskem salonu v Parizu pokazal novo generacijo petvratne kombilimuzine i30, ki jo bodo začeli prodajati na pomlad leta 2017. Pri Hyundaiu obljubljajo tudi štirivratno – fastback - različico modela i30.
Štirivratni hyundai i30 bo zamenjal trivratno izvedenko i30, katere prodaja ne blesti in predstavlja le desetino prodaje modela i30. Pri Hyundaiu datum razkritja in prihoda nove različice svojega modela v pomembnem avtomobilskem razredu C še niso razkrili. Je pa znano, da bo konec meseca v Parizu razkrita nova generacija petvratne kombilimuzine i30.

"V zadnjih petih letih se je ravnananje potrošnikov močno spremenilo," je za Automotive News Europe povedal Thomas Schmid iz Hyundaia Europe in dodal: "Trivratni izvedenki i30 smo se odrekli v prid zapeljivejšega fastbacka, ki ponuja dizajn športnega kupeja, s štirimi vrati pa je veliko bolj praktičen in vsakdanje uporaben." Omenimo še, da Hyundaiev poskus s športnim kupejem - velosterjem - ni bil pretirano uspešen, kar zadeva prodajo.
i30 bo bolj "premium"
Je pa zato pomembnejši petvratni i30, ki napoveduje nov korak naprej v oblikovalskem jeziku znamke, za katero skrbi mojster avtomobilskega dizajna Peter Schreyer. Največje spremembe so doletele prednji del vozila s kaskadno masko, s katero so želeli zagotoviti več elegance.
"To je začetek novega obdobja za znamko. Podobo, ki jo razkrivamo z novim i30, lahko pričakujete na naših prihodnjih modelih," pravi Schreyer in dodaja, da želijo v prihodnje s pomočjo dizajna in boljšega vtisa i30 tudi druge modele pomakniti v vrh razreda. Pri Hyundaiu odkrito napovedujejo bolj z VW golfom, opel astro in drugimi vodilnim modeli v kompaktnem segmentu.
Pri korejskem proizvajalcu vozil so napovedali tudi prihod športne različice, s katero se bodo postavili po robu modelom, kot sta golf GTI in astra OPC. V ta namen bodo v Parizu predstavili konceptno vozilo.
Z novim hyundaiem i30 pa bodo predstavili še kopico tehnoloških novosti, predvsem asistenčnih sistemov za pomoč vozniku. Med novostmi bo tudi prilagodljivi radarski tempomat.
Kupci bodo pri novem i30 lahko izbirali med dvema bencinskima in tremi dizelskimi motorji, najbolj ekonomičen model v ponudbi obljublja izpuste 89 gramov CO2 na kilometer poti.
Novi i30 bodo še naprej izdelovali v tovarni na Češkem.