Velar je potrdil odlične rezultate, ki jih za varnost v zadnjem času dosegajo športni terenci. Foto: Euro NCAP
Velar je potrdil odlične rezultate, ki jih za varnost v zadnjem času dosegajo športni terenci. Foto: Euro NCAP

V sedmem nizu varnostnih preizkusov neodvisnega združenja Euro NCAP je prišel na vrsto samo en model. Tokrat je imel glavno vlogo Land Roverjev novi luksuzni športni terenec range rover velar. Ta je dosegel najvišji rezultat oziroma vseh pet zvezdic. S tem je potrdil trend odličnih rezultatov športnih terencev v zadnjih dveh letih. V tem obdobju je Euro NCAP pod drobnogled vzel 15 terensko obarvanih modelov in prav vsi so dobili prestižnih pet zvezdic.

Zadovolji na vseh področjih
Velar je dosegel najboljši rezultat za varnost odraslih potnikov, kjer je zbral 93 odstotkov možnih točk in s tem dosegel enega boljših rezultatov v tej kategoriji. Popolne varnosti ni pokazal le pri zaščiti prsnega koša potnikov v drugi vrsti pri čelnem trku. S 85 odstotki je dosegel zelo dober rezultat tudi za varnost otrok, kjer je letos zasedel tretje mesto za oplom grandlandom X, ki je dosegel 87 odstotkov, in za audijem Q5 s 86 odstotki. Malce slabše se je odrezal pri zaščiti peščev, kjer je dosegel 74 odstotkov vseh točk zaradi področja okoli žarometov, ki bi ga bilo mogoče izboljšati.

Na področju asistenčnih sistemov, brez katerih avtomobili po novem ne morejo več doseči vseh petih zvezdic, je velar dosegel 72 odstotkov, s čimer se je uvrstil na osmo mesto med vsemi modeli, ki so jih preizkusili letos, in na peto mesto med športnimi terenci, ki jih je združenje vzelo pod drobnogled od leta 2016 do danes.