Limuzina 9-3, ki jo je izdelal NEVS, nosi ime Saab. Foto: Saab
Limuzina 9-3, ki jo je izdelal NEVS, nosi ime Saab. Foto: Saab

Švedsko avtomobilsko znamko Saab, znano po varnih in zanesljivih avtomobilih, je leta 2012 pred bankrotom rešil konzorcij NEVS. Kot vse kaže, pa se ime Saab vseeno poslavlja, piše Automotive News.
Ljubitelje vozil znamke Saab je razveselila novica, da bo ta posebna znamka vozil obstala na trgu, a pod okriljem novega lastnika - konzorcija NEVS (National Electric Vehicle Sweden), v katerem je veliko kitajskega kapitala.
Ne dovolijo uporabe imena
V najnovejšem poglavju v zgodbi o Saabu se je zgodil nov preobrat, ki predvideva opustitev imena Saab. Ime naj bi izginilo skupaj s proizvodnjo novih modelov avtomobilov. Švedsko letalsko podjetje Saab AB, ki je osnovalo ime Saab ima pravico na uporabo imena. Novemu lastniku pa ne dovolijo uporabe originalnega imena in logotipa.
NEVS je Saab Automobile prevzel leta 2012 in kljub finančnim težavam zagnal in spet ustavil proizvodnjo, še naprej pa imajo v podjetju ambiciozne načrte o proizvodnji električnih avtomobilov. Ti pa ne bodo nosili imena in logotipa slavne znamke, čeprav imajo prepoznavno obliko avtomobilov nekdanjega švedskega proizvajalca. NEVS je ime Saab zadnja štiri leta redno uporabljal v namen promocije svojih vozil, zato je zadnji obrat presenečenje za vse.
Pri podjetju Saab AB trdijo, da ne bo več presenečenj, in dodajajo, da NEVS z nakupom avtomobilskega podjetja ni dobil pravic za uporabo imena Saab. "Prepovedali smo jim, da uporabljajo ime Saab. Za nas je razprava zaključena," je bil jasen podpredsednik podjetja Saab AB Sebastian Carlsson.
V načrtu električni avtomobili
Po predhodnih načrtih naj bi NEVS leta 2017 predstavil prenovljeni model saab 9-3, do leta 2018 pa naj bi bili na prodaj že štirje novi modeli - vsi bi imeli električni pogon. Pri NEVS-u na Kitajskem gradijo tovarno, proizvodnjo pa naj bi zagnali leta 2020.
Iz konzorcija so decembra lani sporočili, da so s kitajskim lizinškim podjetjem Panda New Energy podpisali pogodbo, vredno nekaj manj kot 11 milijard evrov. V sporazumu je predvideno, da bodo do konca leta proizvedli 150.000 električnih modelov 9-3. Kako bo prepoved uporabe imena Saab in logotipa vplivala na dogovor, še ni znano.

Saab 9-5 sportcombi

Saab PhoeniX Concept

Saab 9-3

Saab 9000

Saab 9000 leta 1986 na ameriških testih trčenj NHTSA