Otrok mora biti v vozilu vedno pripasan. S pravilnim položajem v sedežu in temperaturo v vozilu poskrbite, da mu bo udobno. S premišljeno izbiro igrač poskrbite, da se ne bo dolgočasil. Foto: AMZS
Otrok mora biti v vozilu vedno pripasan. S pravilnim položajem v sedežu in temperaturo v vozilu poskrbite, da mu bo udobno. S premišljeno izbiro igrač poskrbite, da se ne bo dolgočasil. Foto: AMZS

Na daljšo pot na dopust se z otrokom odpravite ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. Postanki so obvezni. Otrok prav tako v avtu ne sme imeti glavne besede in mora ves čas vožnje ostati privezan.
Rezultati ankete, ki so jo naredili na AMZS-ju, so skrb vzbujajoči, saj so pokazali, da več kot desetina staršev svojemu otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež.
Strokovnjaki opozarjajo, da otroka pripnite v sedež tudi za najkrajšo vožnjo. Le na ta način mu boste pokazali, da mora biti v sedežu vedno pripet, zgled pa morajo biti tudi starši, ki se morajo pripasati tudi na zadnjih sedežih.
Enako velja na poti na dopust. V primeru nenadnega močnega zaviranja ali trka, nepripet potnik udari z do 50-kratnikom svoje mase. Otrok, ki tehta 15 kilogramov, ima ob udarcu v oviro maso približno pol tone. Prav zato otroka v avtu nikoli ne odpnite, ampak poskrbite, da se v avtomobilu ne bo dolgočasil. Tudi če med vožnjo otrok spi, poskrbite, da mu bo udobno. Otroški sedeži omogočajo nastavitev naklona. Če namestite otroški varnostni sedež na prednji sedež v avtu, se prepričajte, da je izklopljena varnostna blazina. Sicer lahko ob sprožitvi povzroči smrtne poškodbe otroka. Posebno pozornost namenite poteku varnostnega pasu. Ta mora biti prilagojen otrokovi velikosti in mora potekati prek ramen, nikakor pa ne prek vratu.
Večkrat se ustavite
V veliki meri so za otrokovo neudobje krivi tudi starši, ugotavljajo pri AMZS-ju. Prav zato je pomembno, da pot na daljši dopust načrtujete in da se večkrat ustavite, prezračite vozilo in prekinete enoličnost vožnje.
Treba je poskrbeti, da bo otrok v sedežu nameščen pravilno in tako, da bo sedež ter sedalni položaj ustrezal njegovi velikosti in teži. Ni nujno niti, da je vsak sedež primeren za vsakega otroka, četudi ustreza njegovi velikosti in masi. Otroku je treba prilagoditi tudi zračenje v avtomobilu. Pretok zraka usmerite stran od njegove glave, zrak v vozilu naj kroži. Pred soncem ga zaščitite s senčniki na oknu. Otrok naj se razgiba, na ta način se bo sprostil.
Starši naj med potjo poskrbijo tudi za zabavo otroka. Skrbno premislite in izberite igrače za na pot. Te naj ne bodo prevelike in brez ostrih robov. Še bolje je, če starši otroka zamotijo z otroško glasbo ali različnimi miselnimi igricami. Igrice na mobilnih napravah niso zaželele, saj se lahko pojavijo različne oblike slabosti.