Pametni roboti naj bi v prihodnosti postali cenejši, s tem pa za lastnike tovarn privlačnejši za delo kot ljudje. Foto: EPA
Pametni roboti naj bi v prihodnosti postali cenejši, s tem pa za lastnike tovarn privlačnejši za delo kot ljudje. Foto: EPA

Padec cen pametnih robotov, ki jih uporabljajo v proizvodnji, bi lahko avtomobilskim proizvajalcem v prihodnosti omogočil, da proizvodnjo iz držav s poceni delovno silo preselijo nazaj v Nemčijo in Severno Ameriko.
Tako meni vodja Magne International Donald Walker, ki robote vidi kot grožnjo predvsem kitajskim delavcem in Kitajski, kamor večina velikih avtomobilskih proizvajalcev seli proizvodnjo, Kitajci pa pokupijo največ novih avtomobilov.
Med vzroki, ki Kitajski, kot avtomobilski meki, ne govori več v prid tako kot pred leti, so naraščajoče plače delavcev in stroški z uvozom težkih komponent, kot so baterije za električna vozila v Evropo. Oboje naj bi evropske in ameriške proizvajalce prisililo, da proizvodnjo preselijo bližje Evropi oziroma Severni Ameriki, meni Walker.
Strošek žive delovne sile bo nižji
"Največje vprašanje je, kako hitro lahko pametni roboti po vsem svetu nadomestijo človeka, ki delo opravlja z rokami," je Walker novinarjem dejal na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Do leta 2025 se bo skupni strošek, ki ga predstavljajo delavci, v državah, kjer so proizvodnje že opremljene z industrijskimi roboti, znižal od 18 do 33 odstotkov, je pokazala raziskava o naprednih tehnologijah v proizvodnji, ki so jo izdelali pri svetovalnem podjetju iz Bostona. A roboti naj ne bi zamenjali zgolj kitajskih delavcev na Kitajskem, kjer bo verjetno proizvodnja še naprej potekala, pač pa tudi delavce v Južni Koreji, Japonskem, Nemčiji in v ZDA, kažejo projekcije.
Na Kitajskem je letos podjetje Everwin Precision Technology iz Donguana začelo projekt izgradnje tovarne, v kateri bo 1.000 robotov nadomestilo 90 odstotkov žive delovne sile. Kitajska podjetja so se zaradi dviga standarda soočila s težavo, da težko dobijo delovno silo, ki bi delala za plačo, ki so jo delodajalci pripravljeni plačati delavcem. Številna podjetja so se zato že odločila za naložbe v nakup robotov, ki ljudi zamenjujejo za tekočim trakom in na drugih delovnih mestih.