Pri Nissanu bodo množično proizvodnjo vozil z vgrajeno tehnologijo samodejne vožnje v Evropi začeli z modelom qashqai, ki je tržno njihovih najzanimivejši in najbolj priljubljen model. Foto: Nissan
Pri Nissanu bodo množično proizvodnjo vozil z vgrajeno tehnologijo samodejne vožnje v Evropi začeli z modelom qashqai, ki je tržno njihovih najzanimivejši in najbolj priljubljen model. Foto: Nissan

Iz Nissana so sporočili, da bo qashqai njihov prvi evropski model, pri katerem bodo ponudili sistem, ki bo omogočal samodejno vožnjo. Kompaktnega športnega terenca so izbrali, ker je to njihov najbolje prodajan model v Evropi.
Leta 2015 je bil qashqai najbolje prodajan Nissanov model v Evropi. Prodali so 232.788 primerkov, kar je 14 odstotkov več, kot leto prej, statistiko navaja JATO Dynamics.
Nissan bo v qashqaiju ponudil sistem, ki so ga poimenovali piloted Drive 1.0 technology. Na voljo bo že leta 2017, so sporočili iz Nissana.
Sistem bo omogočil, da bo qashqai v določenih pogojih vožnje, to je na enopasovnih cestah in ob zastojih ter gneči na cesti, sam prevzel nadzor nad krmilom in zavorami. Nissan bo tehnologijo v začetku ponudil na domačem, japonskem trgu, leta 2017 ga bodo deležni tudi Američani.
Samodejna vožnja v več korakih
Piloted drive 1.0 je prvi korak oziroma prva stopnja v Nissanovem načrtu razvoja pametnih sistemov, s končnim ciljem popolnoma samodejne vožnje. Posodobljen sistem piloted drive 2.0 bo leta 2018 omogočil samodejno menjavanje voznih pasov na avtocesti, piloted drive 3.0, ki je načrtovan za leto 2020, pa bo Nissanovim avtomobilom omogočil, da bodo sami, brez posredovanja voznika vozili tudi čez križišča v mestih.
"Na začetku želimo vozniku olajšati vožnjo v prometnih zastojih," je dejal Nissanov vodilni za Evropo Paul Willcox in dodal, da nikakor ne želijo voznikom odvzeti užitka do vožnje.
Enako strategijo glede samovozečih vozil ima tudi koncernski partner Renault, ki pa še ni sporočil kateri bodo prvi trgi, ki bodo dobili avtomobile z vgrajeno tehnologijo.