Koncept rinspeed Ʃtos prikazuje številne tehnologije in sisteme, ki bi se lahko uveljavili s samodejno vožnjo. Foto: Rinspeed
Koncept rinspeed Ʃtos prikazuje številne tehnologije in sisteme, ki bi se lahko uveljavili s samodejno vožnjo. Foto: Rinspeed

Švicarski avtomobilski predelovalec in inovator, podjetje Rinspeed, je za Sejem zabavne elektronike 2016 (CES) v Las Vegasu pripravil nov koncept z imenom Ʃtos. Za osnovo samovozečega avtomobila, opremljenega z letalnikom, so si izposodili BMW i8.
Koncept Ʃtos je oblikoval Frank M. Rinderneht, njegovo bistvo pa je samodejna vožnja. Koncept pozornost že na prvi pogled privlači z živo rumeno barvo in velikimi, 20-palčnimi pnevmatikami.
Zapomni si navade voznika
Pri Rinspeedu so skupaj s partnerji vozilo zasnovali tako, da omogoča samodejni način vožnje ali pa klasični, da vozilo upravlja človek. V primeru avtonomnega načina se volan, delo ZF TRW, pogrezne v armaturno ploščo. Takrat se izboči velik, ukrivljen ultra-HD zaslon velikosti 21,5 palca, ki je povezan z zabavno-informacijskim sistemom. Tehnologijo povezljivosti za sistem so prispevali pri podjetju Harman. Sposoben se je učiti in zapomniti navade voznika in potnikov, s čimer bi bile potrebe po ročnem upravljanju vozila minimalne. Sistem je mogoče upravljati z uporabo glasu, kretnjami ali s pritiskom na gumb.
Avtomobil je opremljen kar z osmimi zunanjimi kamerami, ki pokrijejo vse mrtve kote okoli vozila. Še bolj zanimiv je zadek vozila. Švicarji so po vzoru velike prestižne jahte izdelali platformo za vzletanje in pristajanje letalnika, natančneje drona. Platformo osvetljuje kar 12.000 posameznih svetlečih LED-diod, ki jih pokriva visokotehnološko steklo "gorilla". To je tanjše od klasičnih stekel in odpornejše proti praskam. Dron lahko med drugim spremlja promet pred vozilom in celo plača cestnino, tako da potnikom ni treba izstopati iz vozila. Ko platforma ni v uporabi, lahko vozilo s pomočjo LED-diod, ki tvorijo grafično podobo, pošilja sporočilo drugim voznikom, pešcem ali kolesarjem.