Pri Toyoti so od začetka prodaje priusa leta 1997 potrebovali 10 let, da so prodali milijon hibridov. V naslednjih dveh letih so prodali še milijon hibridov, danes prodajo milijon hibridov na leto. Foto: Toyota
Pri Toyoti so od začetka prodaje priusa leta 1997 potrebovali 10 let, da so prodali milijon hibridov. V naslednjih dveh letih so prodali še milijon hibridov, danes prodajo milijon hibridov na leto. Foto: Toyota

Toyota je jeseni leta 1995 na avtomobilskem salonu v Tokiu predstavila konceptno vozilo Prius. Konkurenca je predstavitev pospremila s posmehom, saj je imela Toyota z njim nemalo težav.
Takeši Učijamada rad pripoveduje zgodbo o tem, da inženirji prvih 49 dni nikakor niso mogli zagnati koncepta. "Nikakor nismo našli vzroka - recimo temu okvara, pa čeprav smo delali dan in noč. Okoli božiča nam je le uspelo, ampak se je premaknil le za 500 metrov," pravi predsednik Toyote.
Premiera leta 1997
Japonci se niso predali in le dve leti kasneje najprej razkrili hibridno tehnologijo THS (Toyota Hybrid System), kasneje istega leta pa še prvo generacijo serijskega priusa. To je bil prvi hibridni model, ki je za pogon kombiniral bencinski motor z notranjim zgorevanjem in elektromotor. Toyota je priusa najprej ekskluzivno prodajala na Japonskem, leta 2000 pa je bil na voljo tudi kupcem drugod po svetu.
Leta 2007 so pri Toyoti praznovali jubilej, milijon prodanih hibridnih vozil. Danes, osem let kasneje, so dosegli mejnik osem milijonov prodanih hibridov. 3,9 milijonov hibridov so prodali na Japonskem, 2,8 milijona v Severni Ameriki, 930.000 v Evropi, nekaj več kot 440.000 pa drugod po svetu. V prodajnih številkah so poleg Toyotinih modelov vključeni tudi modeli znamke Lexus.
Prius je najpriljubljenejši med vsemi hibridi, saj so jih v treh generacijah prodali 3,5 milijonov. Toyota je hibridno tehnologijo razširila skoraj na celotno paleto modelov, od yarisa do aurisa in tudi športnega terenca RAV4.
Skupaj imajo v modelni paleti 30 hibridov in en priključni hibrid, v prihodnosti pa se spogledujejo s tehnologijo vozil, ki jih bo poganjal vodik. Mirai je prvi serijski Toyotin avtomobil na gorivne celice (FCV).