Pri Fordu so raziskali, kako glasba vpliva na razpoloženje voznikov. Foto: Ford
Pri Fordu so raziskali, kako glasba vpliva na razpoloženje voznikov. Foto: Ford

To je med drugim pokazala raziskava o vplivu seznama predvajanja pesmi na razpoloženje, ki so jo pri Fordu izvedli v sodelovanju s podjetjem Spotify in newyorško univerzo. V to skupino sta se uvrstili tudi pesmi Back to Black Amy Winehouse in Everybody’s Changing od Keanu.

Vsem tem pesmim sta skupna ritem in nekakšna otožnost, za katero je raziskava pokazala, da se ji ljudje radi prepustijo na poti v službo.

Izbira glasbe, ki jo želijo poslušati, ko se odpravljajo na obisk k družini, se peljejo na fitnes ali v službo, je lahko za nekatere voznike tako pomembna kot izbira najboljše poti. Pri Fordu pa so želeli bolje razumeti, kako lahko glasba vpliva na razpoloženje, ne le med potjo, temveč tudi v času, ki ji sledi.

Sodelujoči v raziskavi v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Združenem kraljestvu so poslušali skrbno izbrane sezname pesmi z različno energijo in valenco. Razpoloženje voznikov so ugotavljali z vprašalniki po in v urnih intervalih ter pred njimi po jutranjih vožnjah.

Pesmi z živahnim ritmom so se najbolj izkazale, toda bolj žalostne, mirne pesmi so bile enako priljubljene kot vesela glasba.

Vse je za nekaj dobro
Strokovnjakinja na področju vpliva glasbe na možgane z newyorške univerze, Amy Belfi, je povedala, da so sodelujoči v raziskavi z energično glasbo dobili zagon za dan, ki jih je čakal. Najzanimiveje pa je, da so tudi žalostne in otožne pesmi imele spodbuden vpliv. Žalostne pesmi lahko vzbudijo pozitivne misli, saj nas lahko denimo spomnijo na težke trenutke, ki smo jih premagali in se od njih nekaj naučili.

Koppel Verma iz podjetja Spotify je na podlagi ugotovitev raziskave razkril, da za zjutraj niso primerne le vesele pesmi. Z analizo seznamov predvajanja jutranjih voznikov so namreč ugotovili, da so številni vsebovali veliko otožnih pesmi. To je pomemben podatek, saj so predhodne raziskave pokazale, da jutranje vožnje predstavljajo pomemben prehodni čas. Te podatke pa je mogoče uporabiti za ustvarjanje razpoloženja za dan, ki je pred nami.

Da je poslušanje priljubljenih radijskih postaj ali glasbe pozitivno za vzdušje med vožnjo, smo ugotovili že v eni izmed preteklih oddaj Avtomobilnost. Kot tudi to, da je poslušanje glasne glasbe v avtomobilu nevarno za vožnjo in kaznivo.