Ford bo premium mondea z oznako vignale ponujal tako v limuzinski, kot karavanski različici. Foto: Ford
Ford bo premium mondea z oznako vignale ponujal tako v limuzinski, kot karavanski različici. Foto: Ford

Ford je držal lani dano obljubo, da bo v Evropi ponudil luksuzno različico mondea z oznako vignale. Posebnosti v primerjavi s klasičnim mondeom je veliko.
Ideja z modeli vignale, mondeu naj bi sledila še novi S-max in galaxy, so zahtevnejšim kupcem ponuditi drugačne oblikovalske prijeme, izdelavo najvišje kakovosti, ekskluzivne specifikacije in napredne tehnologije. Kupcev, ki iščejo bolj bogat paket opreme za novega mondea naj bi bilo po ocenah Forda 10 do 15 odstotkov.
Razlike opazne že na zunaj
Med ostalim se mondeo vignale od "klasike“ razlikuje po ekskluzivni kovinski barvi lakiranja "nocciola". Na izbiro so bela, srebrna in črna barva. Zunanje posebnosti so še ekskluzivna 18-palčna platišča vignale iz lahke zlitine s posebnimi detajli in obdelavo površine, oznake “vignale”, kromirani ročaji vrat, šestkotna satenasta rešetka hladilnika, edinstven sprednji odbijač in oblikovanje meglenk.
V potovalni kabini so izboljšani materiali, kot so prešite notranje obloge, kromirane spodnje zaščitne obloge in usnjena naslonjala za roko na notranji strani vrat ter ekskluzivni sedeži z okrasnimi elementi “vignale” iz mehkega usnja. V usnje so oblečeni tudi volanski obroč, armaturna plošča, sredinska konzola, del notranje obloge vrat in sredinsko naslonjalo za roke. Za kroj ročno poskrbijo specializirani Fordovi krojači.
Tudi hibridna izvedenka
Cesto osvetljujejo polni led žarometi, prtljažnik se odpira s pomočjo elektrike, volan je ogrevan, za boljši zvok skrbi sistem z 12 zvočniki. Posebnost je sistem ANC (Active Noise Cancellation) za dušenje premočnega zvoka motorja, ki ob boljši izolaciji potovalne kabine poskrbi za več udobja. Mondeo vignale ima še drugo generacijo zabavno informacijskega sistema Sync, samodejni sistem parkiranja, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za samodejno zaviranje ...
Ford v svojega premium mondea vgrajuje en turbobencinski in dva turbodizelska agregata, vsi imajo dvolitrsko prostornino. Bencinski ecoboost motor ima 177 kilovatov moči, dizelska predstavnika pa 132-, oziroma 155 kilovatov moči. Zmogljivejši biturbo dizel je na voljo s štirikolesnim pogonom. Vignale je na voljo tudi kot bencinsko-električni hibrid s 140 kilovatov moči.
Trajno brezplačno pranje vozila
Fordova vizija prodajne izkušnje vignale vključuje storitve, kot so prevzem in dostava vozila za servisiranje pri stranki, trajno brezplačno pranje vozila in vabila na posebne dogodke. Stranke lahko pričakujejo tudi pozdrav direktorja ob prevzemu novega vozila, osebne, poimenske stike s podjetjem in avtorizirane dokumente vozila ob predaji v usnjenem etuiju.