Dalaj Eegol danes živi v Indiji. Še vedno se ukvarja z glasbo in zadnje čase tudi z vizualno komunikacijo. Foto: Osebna spletna stran
Dalaj Eegol danes živi v Indiji. Še vedno se ukvarja z glasbo in zadnje čase tudi z vizualno komunikacijo. Foto: Osebna spletna stran
Začetke kariere Ali Ena je nedvomno zaznamoval tudi burek. Dalaj je sicer že dvanajst let vegetarijanec.
Dalaj je svoj dom zdaj našel v Aurovillu v Indiji, mestni skupnosti, ki so jo ustanovili leta 1968. Namen: ljudje z vsega sveta bodo lahko tukaj živeli v miru in enotnosti ne glede na svojo narodnost, politično prepričanje in versko pripadnost.
Dalaj Eegol (Ali En)
Od albuma Leva scena letos mineva 15 let.

Že nekaj let z ženo Mirando živi v Indiji, v znamenitem "alter" mestu Auroville, kjer oba ustvarjata. Miranda je multimedijska artistka, Dalaj se še vedno ukvarja z glasbo in zadnje čase tudi z vizualno komunikacijo, skupaj pa sta se lotila še nekaterih drugih projektov. Občasno se še vedno vračata v Slovenijo, kjer predstavljata svoje umetniške projekte.

V spodnjem intervjuju pa lahko izveste več o tem, kaj Dalaj trenutno počne, zakaj sta se z Mirando znašla v Aurovillu in kako se spominja svojega prvega albuma, ki je bil posnet pred 15 leti.

T. K./T. H.


15 let mineva od albuma Leva scena, ki je takrat pomenil začetek rapa in hip hopa v Sloveniji. Kakšni so občutki, ko gledate nazaj?
Na neki način se mi zdi tako daleč vse skupaj, po drugi strani se pa dobro spomnim prav izjemno dobro vsega. Sicer ste malo pohiteli, kajti album se je dajansko snemal v avgustu in po oblikovanju in vsem, kar spada zraven, izšel uradno decembra. No, res je, da je pa bil v rojevanju tekstovni del. Skladbi Tarzan in Takšnega dneva pa še ne sta pa že bili posneti.

Bi kar koli spremenili?
Ne nujno. Morda nekaj pri oblikovanju CD-ja, pa izbor komadov bi tudi najbrž spremenil, sicer pa gre za zapis tistega časa. In to je to.

Takrat ste skozi glasbo kritizirali tudi slovensko glasbeno sceno. Se vam zdi, da bi bila take kritike potrebna tudi danes?
To vedo pa vendar čisto vsi, ki imajo vsaj malo občutka za kar koli. In ker se v Sloveniji pravzaprav ogromno kritizira, mislim, da bi bila to res nesmiselna izguba časa.

Pripravljate kaj novega?
Vsekakor, ampak naj bo presenečenje. Se bo pa zgodilo letos!

Pred časom ste se preselili v Indijo. Kaj vas je spodbudilo k temu?
V Indiji z Mirando živiva in ustvarjava že tri leta v mednarodnem mestu Auroville, na jugovzhodu Indije. Iskala sva primeren kraj, kjer bi lahko tudi v zimskem času nemoteno v naravi in ekološko primerno ozaveščenem okolju ustvarjala in živela.

Okoli česa se sicer vrti vaše življenje v zadnjem času?
Miranda je izdala knjigo Kodeks, ki je logično nadaljevanje njene izjemne knjige Lidia. Sicer je stilsko zastavljena drugače, je pa zanimiv pregled časa in dogodkov od Lidie naprej. Skupaj sva lani izdala otroško pravljico Mala Morska Deklica in Njen Delfin v knižni in CD-ROM-obliki. Miranda je sicer originalno zgodbo napisala v angleščini, jaz pa sem ilustriral dvanajst slik, ki jih je potem odkupila Luka Koper. Tako je na CD-ju 'najdet' poleg slovenske in angleške tudi verzijo v italjanščini. Gor sta tudi avdiopravljica in pobarvanka za najmlajše. Sicer pa smo v sodelovanju z Mestno Občino Koper izvedli stalno postavitev dvanajstih svetlobnih slik, ki so 24 ur nonstop na ogled ob potniškem terminalu ob marini v Kopru. To je prva tovrstna stalna postavitev v Sloveniji, torej spet en nov rekord. Sicer kontinuirano snemam in montiram videospote z glasbo red'a'red albuma, ki je ekskluzivno art narave in se z leti širi repertoar, ki ga je videt tak na moji spletni strani oz. youtubu, kjer je tudi uradno objavljen. Sicer pripravljamo v sklop www.kerubin.com še en večji mednarodni projekt, ki pa je še v zgodnji fazi, torej lahko z bolj detajlno najavo še počaka. Zanimalo bi vas menda, da sem se pojavil tudi v odmevni indijski reklami čisto komercialne narave, ki se je vrtela dve in pol leti tudi v Maleziji. V obeh primerih na glavnih tv-postajah, torej sem dosegel mnogo večje občinstvo kot kateri koli Slovenec, saj se je vrtela zadeva v prime timu vsak dan. (smeh)

Se nameravate kdaj vrniti v Slovenijo?
Slovenijo obiskujem/va občasno. Lani predvsem s projektom Mala Morska Deklica in Njen Delfin, ter multimedijski performans Flower Power, ledena in ognjena instalacija. Miranda pa je imela že letos januarja v centru Ljubljane na bregu Ljubljanice razstavo Steklo, povečave fotografij detajlov njenega dela v tem mediju. Jaz imam letos decembra bookirano razstavo akrilnih slik v Indiji, po uspešni lanski. Za tiste, ki tega niste videli in vse, ki najinega dela ne poznate, pa vsekakor vabljeni na ogled najinih spletnih strani.