Škisova tržnica - kjer poskrbijo tudi za lačne želodčke. Foto: BoBo
Škisova tržnica - kjer poskrbijo tudi za lačne želodčke. Foto: BoBo
Škisova tržnica
Žarmojster v "akciji". Foto: BoBo

Prva sreda v maju je, kot vedo vsi študentje, že 17 let rezervirana za tradicionalno študentsko tržnico, prireditev, ki jo vsako leto pripravi Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis). Tudi letos se je na letnem telovadišču Ilirija začelo dogajati malo po 12. uri z mimohodom študentskih klubov in odprtjem stojnic, na katerih so študentje svojim kolegom ponujali izdelke domače obrti, hrano, pijačo ter jim predstavljali kulturne in turistične značilnosti svojih domačih krajev.

Na mednarodnem otočku se predstavlja 19 držav, s čimer želijo organizatorji prispevati svoj del k širitvi medkulturnega dialoga zunaj naših meja.

Zveza Škis današnjo tradicionalno prireditev za mlade na prostem pripravlja v sodelovanju s sedeminpetdesetimi lokalnimi študentskimi klubi, odprtja pa sta se poleg predsednika zveze Škis Jake Bassaneseja udeležila še minister za izobraževanje, kulturo in šport Jernej Pikalo in ljubljanski župan Zoran Janković.

Brez vstopnine ne gre več
Letos je obisk prireditve prvič plačljiv (tržnica je namreč dolgo veljala za eno redkih brezplačnih študentskih zabav), kar je marsikaterega zabave željnega študenta močno razburilo. Bassanese je za STA pojasnil, da so vstopnino, ki znaša dva evra, morali uvesti "zaradi bistvenega upada proračunskih sredstev v zadnjih letih, naraščajočih organizacijskih stroškov ter zmanjšanja vložka sponzorskih sredstev zaradi težkega finančnega položaja partnerskih podjetij".

Zabava na Škisovi tržnici se bo nadaljevala še pozno v noč, obljubljajo organizatorji in napovedujejo več kot sedem ur večernega programa, ko se bo na koncertnem odru zvrstilo devet glasbenih skupin, glasba na malem odru pa bo namenjena ljubiteljem elektronske glasbe.