Lepa Brena je nekoč veljala za prvo damo jugoslovanske estrade, še danes pa ji uspeva polniti dvorane po diaspori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lepa Brena je nekoč veljala za prvo damo jugoslovanske estrade, še danes pa ji uspeva polniti dvorane po diaspori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lepa Brena v Ljubljani, Gospodarsko razstavišče, 12. 4. 2014
Polna dvorana Gospodarskega razstavišča je težko čakala na Lepo Breno in nato skupaj z njo prepevala njene največje uspešnice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lepa Brena v Ljubljani, Gospodarsko razstavišče, 12. 4. 2014
V VIP-sekciji se je zabavala tudi Playboyeva zajčica Amanda Šabić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Če je bošnjaško-srbska folkpevka maja 2012 ob izidu takrat še svežega albuma Začarani krug pripravila pravi scensko-glasbeni spektakel, ki je trajal skoraj tri ure, je tokrat povzročila precej slabe volje zaradi čakanja nanjo.

Obiskovalce so v polni dvorani najprej ogrevali didžej in še nekateri nastopajoči, ob 23. uri je na oder stopil ljubljenec ženskega dela občinstva Dado Polumenta, ki je tam ostal vse do pol enih zjutraj.

Ko so tisoči v dvorani že mislili, da bodo zdaj le dočakali osrednjo gostjo večera, je napovedovalec oznanil še nastop plesne skupine, zato so se razlegli glasni žvižgi, ki so postali še glasnejši, ko jo je organizatorjem - ob sicer že pregovorno slabem ozvočenju v dvorani ob Vilharjevi cesti - zagodla še glasbena spremljava, ki je nenadoma obmolknila in zakrivila mučno tišino.

Ura je odbila že 0.40, ko je Brena le stopila na oder in navdušenje je preplavilo dvorano, a ni trajalo dolgo - po manj kot eni uri nastopa je pevka najavila, da si bo zdaj vzela kratek odmor, kar je povzročilo nov val ogorčenja, številni pa so zato začeli tudi zapuščati prireditveni prostor.

"Raje gremo nekam, kjer se ne bomo počutili, da vso noč nekaj čakamo," se je hudovala družba, ki je ob cesti čakala taksi, da bi odšla v enega izmed ljubljanskih nočnih klubov, kjer vrtijo balkansko glasbo.

53 let in več kot tri desetletja kariere
Tisti, ki pa so ostali, so bili zadovoljni. S 53-letno pevko so lahko namreč skupaj zapeli njene velike uspešnice, ki so nekoč pisale glasbeno zgodovino Jugoslavije, in tudi njene novejše skladbe - Gospodarsko razstavišče so tako v soboto zvečer ovili zvoki pesmi Mile voli disko, Miki Mićo, Uđi slobodno, Čik pogodi, Dama iz Londona, Luda za tobom, Duge noge, Jugoslovenka, Grad, Čačak, Beli biseru in druge, ki jih je nanizala v svoji 30-letni karieri.

Po skupno dobrih dveh urah koncerta se je energična pevka poslovila, napovedala pa tudi svoj novi, že 18. studijski album z avtorskimi skladbami, ki ga bo izdala še letos.

Prodala 40 milijonov plošč
Pevkino pravo ime je sicer Fahreta Jahić, vzdevek "Brena" ji je nadel trener košarke - še sama točno ne ve, kaj pomeni -, pridevnik "Lepa" pa je dodal srbski producent Minimax.

V svojem času nedvomno prva glasbena zvezda Balkana je nekoč s helikopterji pristajala na stadionih s 100.000 oboževalci v deliriju, snemala filme, uresničevala sanje številnih na videz perspektivnih snubcev, na koncu pa osvojila športnega princa Slobodana Boba Živojinovića.

V svoji karieri je prodala več kot 40 milijonov plošč in ima danes v lasti tudi več razkošnih nepremičnin, tudi v Monte Carlu in na Floridi, kjer občasno prebiva.

V središču pozornosti javnosti se je znašla tudi leta 2000, ko so pripadniki zemunskega klana ugrabili njenega starejšega sina Stefana, z možem pa sta se zadevo odločila rešiti brez policije in sta plačala 2,5 milijona nemških mark odkupnine.