Rdeča nit Majskih iger ostajata dobra volja in ljubezen do druženja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rdeča nit Majskih iger ostajata dobra volja in ljubezen do druženja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
LeeLooJamais
Pred novim izpitnim obdobjem so zbrane zabavali LeeLooJamais. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dan D
Ozračje so ogrevali Dan D. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Niet
Skozi temni večer pa so se zbrani prebijali še ob zvokih Nietov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Majske igre
Oglasili pa so se tudi AGRFT-jevci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nogometno igrišče, ukleščeno med študentske domove v Rožni dolini, je znova za en večer spremenilo svojo namembnost. Okna sob v domovih so bila znova na stežaj odprta. Poti pa znova polne druščin, ki so mimoidočemu z veseljem ponudile kozarček ali dva na poti do glavnega prizorišča. Že ob 17. uri se je na odru sredi Rožne doline ustavil predsednik države dr. Danilo Tűrk, ki je v nagovoru poudaril, da so Majske igre vsako leto pomemben dogodek športnega, družabnega in kulturnega življenja.

Športni navdušenci, profesionalci in ljubitelji so tako le dočakali svoje tri tedne v letu, ko se bodo lahko pomerili v kar 30 različnih športnih panogah - ob vsakdanjem študijskem tempu. Tradicionalno pa se bo odvilo šest kulturnih večerov na zelenici za domom III v Rožni dolini. Prvi kulturniški "krik v puščavi" je bilo mogoče slišati že sinoči, saj so se odprtja udeležili tudi študentje in študentke Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) s transparentom, s katerim so za četrtek napovedali ponovno branje Hlapcev pred parlamentom.
Türk je ob tem, po poročanju STA, povedal, da je treba v Sloveniji bolj resno vzeti naš odnos do kulture in se potruditi, da tudi v časih, ko je varčevanje potrebno, ne bo doživela hudih travm ali nepopravljive škode. Dodal je, da je dobro, da študentje na to opozarjajo.

Glasbeni uvod v Majske igre
Toda sinoči je politika odigrala manjšo stransko vlogo. V prvi vrsti je bila zabava ob izbranih glasbenih ritmih. Potem ko so po odhodu svetovnega prvaka v smučarskih poletih Roberta Kranjca oder zavzeli člani skupine Maggija in BHC, je vse številčnejšo množico pred oder (a ne tik pred njega) zvabila funky-popzasedba LeeLooJamais. Prav ob njihovem nastopu se je dogajanju pridružil tudi MMC. "Jaz toliko treznih ljudi na takšni 'žurki' še nism videla," je zbrane pohvalila pevka zasedbe Lara Love in se kaj hitro dopolnila: "Ali smo pa mi prezgodnji."

Ob mešanici starih uspešnic in skladb z novega albuma Excuse My Imagination, ob omembe vrednih kitarskih solažah Jerneja Trobentarja, saksofonskih Lovra Ravbarja in klaviaturskih Roka Lopatiča so se zbrani počasi, a vztrajno odmikali od stojnic z opojnimi hlapi. Omenimo, da je bila cena večine pijač okoli enega evra. Najdražja je bila 2,5 evra. Predvsem pa so številni obiskovalci pohvalili brezplačno vstopnino.

Prve vrste so se napolnile ob skupini Dan D
Okoli pol desetih se je napolnil tudi prostor tik pod odrom. Varnostne ograje niso več samevale. Toda še pred nastopom glasbene skupine so aktivno zavzeli mikrofon znova študenti AGRFT, ki so s krajšo recitacijo dela Ivana Cankarja znova opozorili na 10. maj - tj. dan po novi študentski masovki: Škisovi tržnici.

Oder je kmalu in dokončno znova zavzela glasba. Kdor je zamudil pred nekaj tedni Cvičkarijo v prestolnici oz. vsi tisti, ki so si želeli osvežiti spomin nanjo, so to lahko storili ob ritmih dolenjskih poprockerjev Dan D. Ob daljšem repertoarju kot na Gospodarskem razstavišču je bilo mogoče slišati njihove uspešnice, kot so Plešeš, Jutranja, Help (priredba Beatlov), Za naju, punca ... In počasnejše Ko hodiš nad oblaki, Lep dan za smrt (priredba Nietov), Roke. Nastop Tokaca in druščine pa ni minil brez skladb Problem, Čas, Lovesong, Google me, Počasi in Voda.

Poln prireditveni prostor, a še vedno precej solidno prehoden, so v jutranje ure popeljali člani skupine Niet. Za punkovsko popotnico v nove zmage so med drugim poskrbele Vijolice, Vsak dan se kaj lepega začne, Perspektiva ...

Brez razloga za žalost
Vsi, ki so zamudili sinočnje odprtje, bodo imeli še tri popravne izpite za zabavo ob izbranih glasbenih ritmih (spored nastopajočih najdete na tej povezavi). 15. maja se dogajanje seli na Rožnik, dva dni pozneje v Mestni log, konec pa bo tradicionalno na Kardeljevi ploščadi 23. maja.

Nekaj utrinkov iz sinočnjega večernega dogajanja si lahko pogledate v spodnji galeriji.