. Femme fatale 2012 je kot vsa leta doslej za nagrado prejela sliko slovenskega slikarja Jureta Cekute. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
. Femme fatale 2012 je kot vsa leta doslej za nagrado prejela sliko slovenskega slikarja Jureta Cekute. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prireditev sta s svojima pevskima nastopoma popestrili tudi nominiranki Darja Švajger in Iva Stanič, na odru smo videli še Majo Založnik z Ladybugs in Katayo s plesalci šole Bolero, ki so v dvorani priredili neke vrste 'flash mob' (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Femme fatale je po uvodnih besedah voditelja prireditve v Festivalni dvorani Domna Valiča "karizmatična ženska, ki pušča pečat in se dobro počuti v svojem telesu, ženska, ki je lepa od znotraj". Zakaj se mu je potem (in to v letu 2012!) zdelo najpomembneje in primerno kandidatke spraševati o tem, ali znajo kuhati in kaj je njihova specialiteta? Še prej je mladenič v šali dejal, da "toliko smo pa že šovinisti, da se nam zdi fajn, če zna ženska kaj skupaj spravit".

Zanimiva izbira pogovorne tematike, bi se gotovo strinjal tudi legendarni igralec Demeter Bitenc, ki nam je po koncu uradnega dela dogodka pojasnil, da mu ni čisto jasno, zakaj izbiramo "femme fatale", ko pa je definicija tega pojma čisto "skregana" s sporočilom večera. Razložil nam je, da izraz izvira iz 19. stoletja, ko je označeval priležnice premožnih, ki so za usodne, celo smrtonosne, veljale zato, ker so moške zaradi svojih usodnih čarov spravljale v takšne ali drugačne težave - da, tudi v smrt. Danes pa so ženske emancipirane, in prav je tako, je sklenil Bitenc, zato tudi mi sprejmimo bolj pozitivno razlago "fatalke", ki so jo bržkone imeli v mislih organizatorji dogodka.

Ni fatalke brez goveje juhe, zrezka in krompirja?
Prav zato, ker ženske danes smo emancipirane, smo se odločili v naslovu uporabiti citat ene izmed desetih nominirank za naziv, Alenke Mirt, voditeljice zdravstvene rubrike v informativni oddaji RTV-jeve konkurence: "Prava fatalka je tista, ki ji kuhajo moški." Vseeno je lepo in prav, če zna fatalna ženska skuhati tudi pravo nedeljsko kosilo (prav goveja juha je bila največkrat omenjena "specialiteta" Valičevih sogovornic, se nam je zdelo), pa je prepričana Eva Cimbola, ki jo gotovo poznate kot obraz z naše televizije in glas z radia. So se pa, kot je povedala v naš diktafon, o smiselnosti "kuharskih" vprašanj v zaodrju spraševale tudi nominiranke, saj vendar ni šlo za nek lepotni izbor. Evina definicija fatalke je "ženska, ki ve, kaj hoče, in sledi svojemu cilju". Njena specialiteta: špinača (no, pripravi jo bolje od svojega sodelavca, je povedala na odru v interni šali).

Zmagovalka večera, glasbenica in glasna zagovornica živali, ki je vedno brez dlake na jeziku, takole definira svoj naslov: "Mislim, da je femme fatale ženska, ki ima korenine globoko v zemlji, a hkrati posega v višave. Samozavestna in sočutna. Niti malo se mi ne zdi, da bi bila to uničujoča ženska, kvečjemu obratno - odgovorna in dobro delujoča ženska." In kaj je o svojih kuharskih posobnostih povedala odslej uradno fatalna Jadranka, ki pravi, da se od popa poslavlja, zanimata jo samo še klasika in džezovsko petje? "Ne kuham nič, zato sem tako bleda," se je pošalila veganka (še en "fatalni" udarec za ljubitelje kombinacije goveja juha-zrezek-krompir), ob razglasitvi pa (prav tako v šali) izrazila razočaranje, da za nagrado ni dobila avtomobila. Ima pa zato zdaj svoj portret izpod čopiča Jureta Cekute.

Dosedanje nosilke naslova femme fatale so: Tanja Ribič (2004), Živa Vadnov (2005), Sanja Grohar (2006), Nina Ivanič (2007), Bernarda Žarn (2008), Jerneja Podbevšek Zhembrovsky (2009), Nika Kljun (2010) in Nataša Dobelšek (2011).