Slavko Podboj, ki je ansamblu Spev prvi predstavil besedilo, je bil velik Slakov prijatelj. Foto: Osebni arhiv
Slavko Podboj, ki je ansamblu Spev prvi predstavil besedilo, je bil velik Slakov prijatelj. Foto: Osebni arhiv
Lojze Slak in ansambel Spev
Poznanstvo Lojzeta Slaka in ansambla Spev sega v preteklost. Foto: MMC RTV SLO

"V dneh zatem, ko se je za vedno poslovil godec vseh godcev, spoštovani Lojze Slak, nas je obiskal Slavko Podboj in nam predstavil besedilo, ki govori o njem, o legendi z velikim srcem, polnim glasbe in ljubezni do zemlje, trt ter svoje domovine," pripovedujejo člani ansambla Spev. Ko so člani ansambla prebrali besedilo, so spoznali, da je ta pesem najlepši poklon Slaku, in so se jo zato tudi odločili posneti.

Več o znanstvu s Slakom in vzrokih za snemanje pesmi pa je za MMC spregovoril pevec skupine Kristijan Kolenc.


Koliko ste premišljevali, preden ste šli v studio, ali bi sploh posneli skladbo?
Odgovor na to vprašanje je je sila preprost. Ko smo člani ansambla Spev videli in prebrali besedilo - ki ga je spisal Slavko Podboj - ter skupaj s Tinetom Lesjakom, ustvarjalcem melodije, ustvarili zadnjo podobo pesmi, smo uvideli, da smo s to skladbo ustvarili vse to, kar smo čutili in želeli povedati o našem velikem vzorniku in dragem prijatelju Lojzetu Slaku. Seveda smo z veliko kritiko ocenjevali vsak del posnete pesmi v skupni želji ustvariti res oseben poklon ansambla Spev Lojzetu za njegovo srčno prijateljstvo z nami.

Velikokrat se zgodi, da (predvsem v svetovnem merilu) skupine po smrti ikoničnih glasbenikov posnamejo skladbe v njihov spomin. Osnovni razlog pa je dobiček. Kaj je bila glavna motivacija, da ste vi posneli skladbo?
Mislim, da je kar vsem dobro znano naše spoštovanje, poznanstvo in sodelovanje z Lojzetom Slakom, in ravno to nas je peljalo k odločitvi snemanja skladbe Spev za Godca. Če ima kdo mnenje, da je bil vzgib za nastanek skladbe drugje, ga seveda lahko ima, nam pa je važno to, v kar mi verjamemo in s kakšnim namenom smo ansambel Spev posneli skladbo - to se pa čuti tudi pri izvajanju na naših nastopih.

Po čem se vam je Slak najbolj vtisnil v spomin?

Lojze Slak se nam je najbolj vtisnil v spomin s svojo preprostostjo, s hudomušnim pogledom na svet in življenje ter veliko ljubeznijo do svojega cvička in trt. Po glasbeni plati pa se ga bomo spominjali po izredno strogem pogledu na vsako pesem - tako besedilo, melodijo in seveda izvedbo, kjer je izražal svoje visoko merilo o kakovosti slovenske pesmi.

Kolikokrat ste imeli priložnost, da ste igrali z njim?
Z ansamblom Lojzeta Slaka in fanti s Praprotna smo imeli člani ansambla Spev kar velikokrat čast, da smo lahko skupaj gostovali na istem odru ob različnih koncertih ... Seveda pa je bil Lojze s svojimi fanti tudi gost na našem tradicionalnem koncertu ansambla Spev v Vinski Gori, kar smo si šteli tudi v posebno čast, saj je z nami tudi zaigral. Zelo drag nam je spomin ob dogodku skupnega igranja na nekem koncertu, kjer smo zaigrali starejšo skladbo Lojzeta Slaka in je nato v zaodrju Lojze stopil do nas ter dejal: "Fantje, to je bilo pa dobro, spominjate me na moj ansambel v mladih letih, vaš Kristijan pa me spominja na našega preminulega pevca Jožeta Šifrarja". To je dalo vsem članom ansambla Spev takšno zadoščenje in ponos, da smo upali izraziti željo po sodelovanju z Lojzetom, na katero pa je v naše veliko veselje pristal. Tako pa se je naše sodelovanje s projektom Po Slakovi poti tudi začelo.