Zadnji mesec letošnjega leta je povsem pripadel oboževalcem sage Vojna zvezd, ki je po besedah naših stand up komikov pokazala
Zadnji mesec letošnjega leta je povsem pripadel oboževalcem sage Vojna zvezd, ki je po besedah naših stand up komikov pokazala "ta čut za kolektivna gibanja". Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
false
Ljubitelji Igre prestolov so se večino leta ukvarjali z vprašanjem, ali je priljubljeni lik Jon Snow po koncu sezone mrtev ali ne. Foto: AP
false
To je bila tudi leto zvezdnica resničnostnih šovov Caitlyn Jenner. Nekdanji olimpijski zmagovalec Bruce Jenner je svetu predstavil tudi svoj novi jaz - Caitlyn Jenner. Foto: Vanity Fair
Google
Tudi letos se je življenje v virtualnem svetu vrtelo okoli Googla. Foto: Reuters
Boštjan Gorenc Pižama
Aktualno leto v fikcijskem svetu je za MMC pokomentiral Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mislim, da je bolj kot tehnična inovacija potrebna kakšna socialna reformacija. Redkokateri je Slovenec, ki dandanes že ne razmišlja umetno in se ne zdi voden. Kolikor vem, za knjige ne potrebuješ baterij in za pitje (vsaj kot Slovenec) več kot očitno ne potrebuješ razloga.

Gašper Bergant
Eva Virc
Pri analizi leta sta letos sodelovala tudi mlada obetavna stand up komičarka Eva Virc ... Foto: Osebni arhiv
Gašper Bergant
... in eden izmed najbolj prodornih stand up komikov ta hip pri nas Gašper Bergant. Foto: Osebni arhiv

"Skupina moških s čopki se sreča s Caitlyn Jenner in se pogovarja o modi/modah. V ozadju Tina Maze zapusti kader, zamenja jo drugorojeni otrok princa Williama in Kate Middleton. Ljudstvo v Sloveniji izbira med udeležbo na referendumu in premiero novega filma Vojne zvezd. Izberejo Vojno zvezd. Vse skupaj pa je posneto na Snapchat in poslano NSA," tako bi lahko potekal videoposnetek, ki bi zaokrožil iztekajoče se leto, po besedah Eve Virc.

Skupaj z Boštjanom Gorencem - Pižamo in Gašperjem Bergantom je Virčeva strnila humorne misli o popularnih temah in ljudeh v letu 2015.

Več si lahko preberete spodaj.


Kje je Jon Snow (Sneg)? Kdo v Sloveniji pri skrivanju doseže takšno stopnjo zvitosti kot HBO?
BG: Jon Snow je bil nazadnje opažen v Wimbledonu, kjer je svoje kodre zvijal v lično "protohipstersko" figo. Za vse ljubitelje dobrih komedij je nujen ogled "kvazimentarca" Sedem peklenskih dni, v katerem z Andyjem Sambergom razkosata tenis. Sicer je HBO že obupal nad skrivalnicami in dal Jona na dražilnik, saj so se jim očitno zasmilili milijoni ljudi, ki so se fiksirali na njegove mastne kodre in ob vsakem njegovem javnem pojavljanju preverjali, ali si jih ni skrajšal.

Pri nas se ljudem s takšno zvitostjo ni treba ukvarjati, saj folku večinoma sladko binglja dol za stvari, ki se ne tičejo njih samih, država pa je polna dimnih zastorov, da se za razkritje velikih mahinacij ni bati. Mogoče se splača izpostaviti inovativno Sazasovo potezo, s katero je medijem v pismu prepovedal uporabljati določene tri besede v medsebojni povezavi v člankih. Najzanesljivejši način, da bodo ljudje družno pozabili. Barbra Streisand pritrjuje.

Po čem si boste najbolj zapomnili leto 2015, če imaš na voljo izbiro med vrsto za novi iPhone in obiskovalce predpremiere Vojne zvezd? Katera skupina je močnejša, če bi prišlo do boja med njimi? In v čem bi se pomerili?
BG: Dileme ni. Zmagajo ljubitelji Vojne zvezd, ki se z jedijskimi miselnimi ukanami prerinejo pred jabolčne fene z besedami: "To niso androidi, ki jih iščete." Konec koncev je bila tudi razvpita otvoritev jabolčne "štacune" v nakupovalnem središču jedijevska miselna ukana, saj ne gre za uradni Applovi trgovini, ampak zgolj za uradnega prodajalca, ki niti ni prvi pri nas.
Druga prednost "vojnozvezdašev" je ta, da so telefonarji - vsaj pri nas - navajeni na čakanje zgolj dopoldne (ali zjutraj, če so šli po iPhone v Hofer), medtem ko sami zdržijo budni tudi ponoči. Pa še boljše kostume imajo. Plastične oklepe, halje, žaromeče, modulatorje govora ... Jabolčnikarji pa mozolje ali hipsterske moške fige. Na, pa imamo odgovor na prejšnje vprašanje. Mogoče je Jon Snow še vedno v vrsti za iPhone pred Big Bangom.

Google je letos v svojem pregledu leta zapisal, da so vprašanja, ki smo jih zastavili v letu 2015, razkrila, kdo smo. Katero vprašanje - ki ni nujno na seznamu - bi si morali nujno zastaviti letos?
EV: Če se osredotočamo na tipično slovensko vprašanje "Kaj si bodo pa drugi mislili?", predlagam, da v letu 2016 v Google vedno več vpisujemo vprašanja, kot so "Kako se obleči za podelitev hčerine diplome?", "Kako skrbeti za bonsaje?", "Kako živeti s previsokim IQ-jem?", "Kako prijateljem razkriti, da sem bogat?", "Kako skriti nahajališče nafte na dvorišču?", "Kako prepeljati nasad banan iz Portoroža na Ptuj?" in tako dalje.
Ni važno, ali nas odgovori dejansko zanimajo ali ne – če se bo cela država držala takih Googlovih iskanj, bo ob koncu leta 2016 ob ponovnem pregledu vprašanj razglasitev slovenskih rezultatov zmedla svet in nas prikazala v popolnoma drugačni in nepričakovani luči. Seveda pa se moramo držati slovenskih tradicij in ne pozabiti na vprašanja, kot je "Kako sosedu dokazati, da sem boljši od njega?".

Kakšna je razlika med moškim, ki ga je boljša polovica pripravila do ogleda 50 odtenkov sive in moškim, ki ga je boljša polovica pripravila do obiska koncerta Jana Plestenjaka v Hali Tivoli?
EV: Na koncert Jana Plestenjaka pristane moški na začetku zveze, da ugodi njenim željam, na ogled filma 50 odtenkov sive pa se odpravita po daljšem času zveze, da ona ugodi njemu.

Letos recimo ni bilo gibanj, kot je ples ob skladbi Happy ali pa Ice Bucket Challange. Kaj je bilo po tvojem mnenju najbolj kolektivno gibanje - predvsem v Sloveniji?
EV: Ne bi se strinjala s trditvijo, da gibanja letos ni bilo. Ravno nasprotno, ravno letos je bilo gibanje najbolj odmevno. Če smo se lani delili na ljudi, ki so si na glavo zlivali vedra ledene vode brez komur koli znanega razloga, in tiste, ki so sedeli za računalnikom, jih gledali in zavijali z očmi, smo se letos razdelili na ljudi, ki so se glasno postavljali na to ali ono stran referenduma o družinskem zakoniku in tiste, ki so tiho sedeli za računalniki, spremljali boje in zavijali z očmi.
Priča pa smo bili tudi drugim kolektivnim gibanjem zunaj meja Slovenije, kot so na primer barvanje profilne slike na Facebooku v barve francoske zastave, ki so, podobno kot Ice Bucket Challange, udeležencem vcepila misel, da so s svojim dejanjem pripomogli k izboljšanju družbe in s tem sporočali, naj se ne spominjamo samo žrtev napada v Parizu, temveč tudi njih.

Če bi leto 2015 morali zaokrožiti v videu, ki ne traja dlje od 30 sekund, kaj bi se znašlo v njem?
EV: Skupina moških s čopki se sreča s Caitlyn Jenner in se pogovarja o modi/modah. V ozadju Tina Maze zapusti kader, zamenja jo drugorojeni otrok princa Williama in Kate Middleton,
Ljudstvo v Sloveniji izbira med udeležbo na referendumu in premiero novega filma Vojne zvezd. Izberejo Vojno zvezd. Vse skupaj pa je posneto na Snapchat in poslano NSA.

Tinder ali Snapchat?
EV:
Snapchat. Tinder je namreč v Sloveniji čisto neuporaben. Tako vsaj sklepam po besedah svojega fanta, ki pravi, da ga sam uporablja samo za zabavo ter da na njem v resnici ne najde ničesar pametnega. Tej zgodbi so pritrdili tudi vsi njegovi prijatelji, ki jih sicer ne poznam, a se z njimi dobiva vsak dan.

Kaj je bil večji izziv za spremljanje: pristanek na Plutonu ali kdo bi vedel katera že sezona Kardashianovih?
GB: Kaj je to Pluton in kako mislite, katera sezona Kardashianovih? Enajsta vendar! Edine krogle, ki meni dvignejo pritisk, so Kimine. Zakaj bi koga zanimala izpopolnjenost galaksij in raziskovanje neznanega, če imamo na voljo njeno črno luknjo.

Hyperloopski pogon, baterije, ki se hitro polnijo, virtualne osebne asistentke in avtomobile, ki vozijo brez človeškega upravljanja, je spletna stran Complex v začetku leta uvrstila med deset inovacij, ki bodo spremenile naš vsakdanjik. Katera inovacija bi prišla najbolj prav Slovencu?
GB: Mislim, da je bolj kot tehnična inovacija potrebna kakšna socialna reformacija. Redkokateri je Slovenec, ki dandanes že ne razmišlja umetno in se ne zdi voden. Kolikor vem, za knjige ne potrebuješ baterij in za pitje (vsaj kot Slovenec) več kot očitno ne potrebuješ razloga.

Slovenija je letos pristala visoko na svetovnem indeksu kreativnosti. Kje se to najbolj kaže?
GB: Pri božični dekoraciji slovenske meje, inovativnimi propagandnimi "antigej" videi in kdo bi lahko pozabil kickstarterske kampanje za hipsterske produkte, ki se jih še Kitajcem ni zdelo smiselno ponarejati. Vsemu navkljub pa smo po inovativnosti prehiteli vsaj Hrvate, po strpnosti pa Ruse.

Mislim, da je bolj kot tehnična inovacija potrebna kakšna socialna reformacija. Redkokateri je Slovenec, ki dandanes že ne razmišlja umetno in se ne zdi voden. Kolikor vem, za knjige ne potrebuješ baterij in za pitje (vsaj kot Slovenec) več kot očitno ne potrebuješ razloga.

Gašper Bergant