Nogometni, hokejski, košarkaški dres, zelena očala in navijaški šal - kar koli pride pod roko, je primerno. Le, da je zelene barve. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nogometni, hokejski, košarkaški dres, zelena očala in navijaški šal - kar koli pride pod roko, je primerno. Le, da je zelene barve. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijaški artikli
Navijaške artikle si, tudi za spomin, želijo tudi tujci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Spletna trgovina KZS-ja
Za pravi dres slovenske košarkaške reprezentance je treba na spletu odšteti slabih 52 evrov, navijaške majice EuroBasketa se dobijo za okoli 20 evrov. Foto: www.ifeelbasketball.si
Slovenski navijači
Reprezentanti nosijo opremo, ki jo je izdelalo ameriško podjetje Spalding. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski navijači
Slovenija v teh dneh diha za košarko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prizori, ki smo jih prejšnji teden gledali na Krekovem trgu in v dvorani Zlatorog v Celju, so dokazovali, da je Slovenijo zajela košarkarska navijaška evforija. Le malo kateri navijač je prišel na tekmo slovenske reprezentance ali v navijaško cono "v civilu", večina si je oblekla vsaj zeleno navijaško majico, pogumnejši pa so si nataknili še zabavna očala v barvah slovenske zastave, zeleno lasuljo ali imeli na licih narisano žogo ali našo trobojnico.

Šport je tudi velik "biznis", zato ni presenetljivo, da gredo navijaški artikli za med. Dobiti jih je mogoče v trgovinah in na bencinskih črpalkah, najbolj pester nabor pa je v spletni trgovini I Feel Basketball, ki je tudi uradna trgovina Košarkarske zveze Slovenije za vse navijaške košarkarske artikle. Delovati je začela marca letos, njen vodja Andrej Petrović pa obljublja, da bo reprezentančne drese, navijaške majice, žoge, kape, šolske potrebščine, torbe in mnogo drugega mogoče kupiti tudi po koncu košarkarske norije, imenovane EuroBasket.

Kaj je še povedal, pa preberite v spodnjem pogovoru.

Kako ste v uradni spletni trgovini KZS-ja zadovoljni s prodajo navijaških pripomočkov med EuroBasketom?
V spletni trgovini I Feel Basketball smo s prodajo navijaških artiklov izredno zadovoljni. Prodaja se je skozi celoten avgust postopoma povečevala, svoj vrhunec pa je dosegla v prvih dneh evropskega prvenstva.

Česa ste prodali največ - zelenih majic I Feel Basketball in napisov Slovenija je bilo na tribunah v Celju videti res ogromno?
Prav majice so tisti artikel, ki ga slovenski navijači največkrat dodajo v nakupovalno košarico. Poleg navijaških majic IFB je veliko zanimanja tudi za uradne majice EuroBasketa v zeleni, modri in vijoličasti barvi ter seveda za uradno maskoto prvenstva, Lipka.

Je česa že pošlo?
Pred nekaj dnevi nam je zmanjkalo navijaških kap EuroBasket v zeleni in modri barvi. Upamo, da nam jih bo nekaj uspelo še dobiti, trenutno pa jih žal nimamo v ponudbi.

Bi lahko glede na prodajo rekli, da smo se Slovenci le poenotili in sprejeli zeleno za svojo barvo? Z drugimi besedami, kako se prodajajo majice in artikli v modri in vijoličasti barvi?
Definitivno smo se, vsaj na športnih prizoriščih, slovenski navijači poenotili. Dokaz za to so vsekakor polne tribune celjske dvorane, ki so bile skoraj v celoti obarvane v zeleno. V nasprotju z IFB-majicami v zeleni barvi z napisom Slovenija, ki so resnično prave navijaške majice, se EuroBasketove majice v modri in vijoličasti barvi mogoče kupujejo bolj kot spominek na ta veliki dogodek.

Uradni opremljevalec slovenske reprezentance je ameriška športna modna znamka Spalding. Kdo pa izdeluje oziroma dobavlja uradne navijaške majice EuroBasketa? So morda izdelane v Sloveniji?
Navijaške majice EuroBasketa niso izdelane v Sloveniji. Prav tako kot vsi originalni Spaldingovi reprezentančni izdelki so tudi navijaške majice izdelane v Aziji. Dobavitelj oziroma uvoznik navijaških artiklov pa je DZS, d. d.

Se kdo odloči tudi za izdelavo personaliziranega dresa slovenske reprezentance?
Vsekakor se naše stranke odločajo tudi za nakup personaliziranega dresa, ki sodi po številu nakupov v naši spletni trgovini med najbolj priljubljene artikle. Nekateri se odločijo za nakup dresa, potiskanega s priimki in številkami naših košarkarjev, večina kupcev pa se odloči za dres, izdelan po lastnih željah - s svojim priimkom in številko ali s kakšnim drugim napisom. Mnogi kupijo personaliziran dres kot rojstnodnevno darilo ali darilo ob kakšni drugi priložnosti. V posebni animaciji si lahko naši kupci pred nakupom tudi ogledajo, kako bo njihov personaliziran dres videti, ko bo izdelan.

So uradni košarkarski navijaški artikli, ki jih ponujate, na voljo le na spletni strani ali bo imel KZS stojnice tudi v Ljubljani, na primer v navijaški coni v Stožicah?
Med samim prvenstvom imamo v centru Ljubljane postavljeno stojnico z navijaškimi artikli. Na njej se poleg navijaških artiklov najdejo tudi nekateri drugi artikli iz naše ponudbe, kot na primer mini sobni koši ter žoge IFB in Slovenija. Stojnica je postavljena pred Hišo športa na Bregu, kjer bo v drugem delu prvenstva nastala nova navijaška cona in kjer si lahko navijači ogledajo tekme slovenske reprezentance na velikem platnu.

Je med kupci tudi kaj tujcev, ki niso prišli v Slovenijo že opremljeni z navijaškimi pripomočki ali pa bi radi le majico za spomin?
Na stojnici v središču Ljubljane se ustavi precej tujcev, ki se zanimajo predvsem za uradne artikle EuroBasketa. Imamo pa na spletu tudi stran, namenjeno prebivalcem drugih držav. Na njej se je število naročil od začetka EuroBasketa precej povečalo. Naročila dobivamo praktično z vsega sveta, pakete smo pošiljali že v Avstralijo, Združene države Amerike, Grčijo, Španijo, na Nizozemsko ... Zanimivo je, da dobimo veliko naročil iz tujine, v katerih so artikli slovenske reprezentance. Tako je na primer najbolj priljubljen artikel kupcev iz Španije originalni dres kapetana slovenske reprezentance Jake Lakoviča.