Države se na Expu predstavljajo tudi s svojimi ambasadorji. Foto: EPA
Države se na Expu predstavljajo tudi s svojimi ambasadorji. Foto: EPA

Priznan nogometni vratar zato meni, da je Expo odlična priložnost, da spoznajo Slovenijo. "Pa ne le za njih, temveč tudi za druge, predvsem tujce v Italiji, ki tudi ne poznajo naše države," je še dodal Handanović, ki je s svojimi športnimi dosežki naredil veliko za promocijo Slovenije, zato je bil izbran za slovenskega ambasadorja na svetovni razstavi, ki letos poteka v Milanu.

Države se na Expu ne predstavljajo le s svojimi paviljoni, ampak tudi s svojimi ambasadorji. "Šport, predvsem v svoji najbolj priljubljeni obliki, nogometu, predstavlja izjemno obliko promocije posameznih držav, zato je naš izbor, da v vlogi ambasadorja Expa in promotorja slogana I feel Slovenia.Green.Active.Healthy nastopi mojster branjenja enajstmetrovk in član milanskega Interja Samir Handanović, več kot smiseln," so svoj izbor pojasnili pri agenciji Spirit.

Handanović, ki pravi, da v Italiji najbolj pogreša mir in "to, da lahko iz Ljubljane v eni uri vožnje prideš do morja ali do Alp", na Expo vabi tudi Slovence. "Kot prvi razlog bi navedel bližino Expa, saj je samo 350 kilometrov stran od slovenske meje. Slovencem tako ni treba prepotovati vsega sveta, da bi lahko preizkusili raznoliko hrano, ki je tudi tema letošnjega Expa," je povedal.

Slovenija se na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavlja s samostojnim paviljonom - ta je 82,5 metra dolg in 15 metrov širok, njegova najvišja točka sega do desetih metrov, v celoti je narejen iz lesa in stekla, krasijo ga zelene stene iz trave in mahu. Slovenija se sicer predstavlja s petimi vsebinskimi sklopi: solinami, čebelarstvom, termalnimi in mineralnimi vodami, pohodništvom in kolesarstvom ter merjenjem črnega ogljika (projekt Pipistrel-Lenardič). Odzivi na nastop Slovenije na Expu so zelo pozitivni, predvsem arhitekturna zasnova slovenskega paviljona je vzbudila precej zanimanja.