Predstavljena so bila vina z vseh treh vinorodnih območij, na jedilniku pa so bile tradicionalne slovenske jedi. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Predstavljena so bila vina z vseh treh vinorodnih območij, na jedilniku pa so bile tradicionalne slovenske jedi. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Kranjska klobasa
V New Yorku so se jedle tudi kranjske klobase. Foto: BoBo

Predstavitev naših jedi in vin za glavnega vinskega kritika časopisa New York Times Erica Asimova je potekala v rezidenci v. d. generalnega konzula Melite Gabrič.

Uvozniki slovenskih vin Emil Gaspari (Tri-Wines USA), Marko Podkubovšek (Vinum USA) in Adrian Chalk (Angel's Share) so predstavili vina, ki so že na ameriškem trgu, Asimov - nečak pisatelja Isaaca Asimova piše o vinu vse od leta 1999, leta 2004 pa je postal glavni vinski kritik za New York Times, kjer ima dve redni kolumni The Pour in Wines of the Times, ki se izmenično objavljata vsak teden -, pa je lahko poskusil tudi vina, ki še niso na ameriškem trgu. Pri izbiri drugih vin so sodelovali različni slovenski sommelieri, na predstavitvi pa je sodeloval tudi enolog iz Ptujske kleti Bojan Kobal.

Tradicionalne slovenske jedi iz ekološko pridelanih in zaščitenih živil je pripravil priznani slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek, z nasveti pa mu je pomagal tudi etnolog Janez Bogataj, ki je za to priložnost prav tako orisal zgodovinski izvor jedi.

Gabričeva je ob tej priložnosti, ki jo je med drugim podprla tudi Slovenska turistična organizacija, Asimovu podarila Bogatajevo knjigo Mojstrovine s kranjsko klobaso iz Slovenije, ki je na nedavnem sejmu v Parizu prejela nagrado za najboljšo specializirano kuharsko knjigo. Več o knjigi si lahko preberete tukaj.