Bratuškova s kolesarsko čelado pri železniški postaji v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Bratuškova s kolesarsko čelado pri železniški postaji v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica vlade je v spremstvu svoje ekipe ob 9.12 prišla na šesti peron železniške postaje v Ljubljani. Tako se je pridružila evropskemu tednu mobilnosti, ki letos poteka z geslom Vaš korak za čistejši zrak!

"Živim popolnoma normalno življenje"
Na peronu jo je pričakala tudi ekipa televizijske oddaje Dobro jutro. Ani Tavčar-Pirkovič je Bratuškova povedala, da je bila vožnja z vlakom udobna in da je na to vrsto javnega prevoza navajena. "Včasih sem se kar veliko vozila z vlakom iz Kranja v Ljubljano. Mislim, da gre z vlakom hitreje kot z avtobusom ali celo z avtom, tako da je vsaj med tema dvema mestoma dobra železniška povezava."

Med sprehodom po postaji je premierka še poudarila, da živi popolnoma normalno življenje, zato ne bi bilo nemogoče, da bi za prevoz do svojega delovnega mesta, ki je v samem središču Ljubljane, uporabljala vlak. "Verjetno pa bi imela težave z lovljenjem vlaka glede na svoj delovni urnik," je dejala in dodala, da jo tudi danes časa dolg in naporen dan. Upa, da se bodo dokončno uskladili glede proračunu za prihodnje leto, zvečer pa bo med večtisočglavo razgreto množico navijačev, ki bo v dvorani Stožice na četrtfinalni tekmi EuroBasketa držala pesti za slovenske fante. "Verjamem, da bomo zmagali," se je glasila njena napoved.

Premierka se je nato usedla še na kolo v sistemu BicikeLJ, si nadela čelado in ob fotografskih bliskavicah in kamerah odšla (kolikor so jo spremljale kamere, na kolo ni sedla) do sedeža vlade. Mimogrede je še razkrila, da v prostem času rada kolesari in tako skrbi za svoje zdravje in čistejše okolje. "Že majhne spremembe, kot so vožnja v skupinah, uporaba kolesa namesto avtomobila ali preprosto hoja, lahko izboljšajo kakovost življenja v mestih," so dodali v njenem kabinetu.

Na kolesa so se usedli tudi člani njene ekipe.

V nedeljo dan brez avtomobila
Evropski teden mobilnosti poteka 12. leto zapored. Začel se je v ponedeljek, končal pa se bo v nedeljo, ki bo namenjena dnevu brez avtomobila. V tem projektu sodeluje več kot 2.000 evropskih mest. Kampanja je namenjena spodbujanju državljanov, da izboljšajo svoje zdravje in počutje s spremembo vsakdanjih potovalnih navad in ozaveščanjem o vplivu prometa na kakovost zraka v lokalnem okolju. Onesnaževanje zraka ima tudi številne negativne vplive na okolje, kot so zakisanje tal, izguba biotske raznovrstnosti, tanjšanje ozonskega plašča in podnebne spremembe.

Premierka v službo prišla z vlakom
Premierka v službo prišla z vlakom