Slavko Avsenik je prenehal nastopati zaradi zdravstvenih težav. Foto: Uradna spletna stran
Slavko Avsenik je prenehal nastopati zaradi zdravstvenih težav. Foto: Uradna spletna stran
Slavko in Gregor Avsenik
Avsenikovi so glasbena družina. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Poseben glasbeni večer Slavka Avsenika so s svojimi nastopi zaokrožili z Ansamblom Saša Avsenika, skupino sester Trobec Žagar, Klemenom Lebnom, Gregom Korošcem, Markom Maninom, Gregorjem Avsenikom in triom Hišnega ansambla Avsenik, program pa je povezoval TV-voditelj Boris Kopitar.

Slavko Avsenik se je rodil leta 1929 v Begunjah na Gorejskem, na Avsenikovi domačiji v Begunjah pa še danes uspešno ohranjajo in raznovrstno predstavljajo bogato dediščino Slavkove mednarodne kariere ter dosežkov, in sicer z založbo, muzejem, Galerijo Avsenik Hohner, glasbeno šolo in prireditvami v družinski gostilni Pri Jožovcu.

Slavko je predstavljal jedro Ansambla bratov Avsenik, katerega sestava se je v dolgih letih delovanja precej spreminjala, glasbenikom pa je uspelo ustvariti številne uspešnice, ki so z leti že kar ponarodele. Slovenci radi prepevamo Večer na Robleku, Tam kjer murke cveto, Slovenija, od kod lepote tvoje, Planica in druge, brez katerih si prave veselice s polko in valčkom sploh ne predstavljamo več.

Brez Golice ne gre
Prva asociacija na ansambel pa je zagotovo legendarna Na golici, Slavko pa nam je natanko pred letom dni razkril, kako je ta skladba sploh nastala: "Veste, kako je bilo. Jaz sem bil v nočni službi in ta moj pletilni stroj je pač delal bolj počasi, zato sem se malo sprehajal in mi pride na misel ta melodija para-rara-para-rara-pararararam. In ker nisem znal not in tega (in jih še danes ne znam), sem nekako po svoje to napisal. Potem sem pa brata poklical in mu rekel: 'Jaz imam tukaj neko melodijo. Bi jo ti lahko zapisal?' In to je bilo to," je za MMC povedal v intervjuju ob jubilejni 80. obletnici.

Poskočni zvoki Na Golici so nepogrešljivi tudi na športnih prireditvah, z njimi se ogrevamo pred tekmami, nato pa veselo proslavljamo zmage, gole, koše ali dosežene točke. Pogosto pa jo s sabo odnesemo tudi v širni svet.

Spodaj smo zbrali nekaj videoposnetkov, ki imajo skupno točko - v ozadju se glasno razlega za številne najboljša in številnim najljubša slovenska pesem Na Golici.