Kondomi, ki so okrnili ugled Condoma. Foto: The Original Condom
Kondomi, ki so okrnili ugled Condoma. Foto: The Original Condom

Gre namreč za zlorabo krajevnega imena v komercialne namene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podjetje, ki prodaja sporne kondome, sta ustanovila burbonski princ - potomec nekdanjega francoskega kralja Ludvika XIV. - in grof Bizemont. Od leta 2009 prodajajo "luksuzne, do okolja prijazne kondome", zdaj pa je sodišče v Bordeauxu razsodilo, da bodo morali izdelek umakniti iz prodaje. Sodišče v odločbi navaja, da gre za zlorabo imena, podobe in ugleda mesta Condom brez vednosti mestnih oblasti in v komercialne namene, kar je nezakonito.

Podjetje ima sedež v Condomu, mestecu z dobrimi 7.000 prebivalci, a kondome zaradi ugodnejših razmer za proizvodnjo izdelujejo v Maleziji. Kondome je mogoče kupiti na spletni strani podjetja, en zaščitni "plašček" stane 1,5 evra, poseben poudarek je na lični škatlici, povpraševanje pa je največje v Združenih državah Amerike.

Primer je prišel pred sodišče, ko je za znamko kondomov iz medijev izvedel župan mesta Condom Bernard Gallado. Oblasti so se namreč prestrašile, da bi podjetje odprlo prodajalno kondomov tudi v samem mestu.