Foto:
Foto:
Palestinski mladeniči na zborovanju za Arafata pred  njegovo rezidenco v Ramali.

Šat je dodal, da je predsednikovo stanje izjemno kritično. Bolnišnični viri pa so sporočili, da je imel Arafat v torek krvavitve možganov. Njegovo srce in pljuča zaenkrat delujejo dobro.

Visok muslimanski duhovnik, ki je v Parizu obiskal palestinskega voditelja, je dejal, da islamsko pravo prepoveduje izklop aparatov, ki Arafata ohranjajo pri življenju.

Pogrebne slovesnosti v Kairu, pogreb v Ramali
Po besedah neimenovanega palestinskega predstavnika naj bi visoki izraelski in palestinski predstavniki sinoči dosegli načelni dogovor o tem, da bodo Arafata pokopali v njegovi rezidenci v Ramali na Zahodnem bregu, žalne slovesnosti pa bodo opravili v Kairu.

Arafat naj bi bil namreč rojen v egiptovski prestolnici, a je sam to zanikal. Trdil je, da je rojen v Jeruzalemu.

V Kairo je že pripotovalo nekaj najvišjih palestinskih predstavnikov, da bi pripravili vse za tridnevne žalne slovesnosti.

Palestinske oblasti po Arafatu
Iz Pariza so se vrnili predstavniki palestinskih oblast, premier Ahmed Kurej, generalni sekretar PLO-ja Mahmud Abas in zunanji minister Nabil Šat. Na sestanku vodstva so potrdili, da naj bi po Arafatovi smrti vodstvo za 60 dni prevzel predsednik parlamenta Ravi Fatuh - dokler ne bi izvedli volitev.

Zdi se. da ima največje možnosti v tem trenutku nekdanji reformistični premier Mahmud Abas, ki je tudi Arafatov namestnik v PLO-ju. Sedanji premier Ahmed Kurej sedaj že vodi Nacionalni varnostni svet, ki združuje vsa palestinska telesa za varnost.