Foto:
Foto:

To je na odprtem zasedanju VS-a ZN-a o Kosovu dejal zunanji minister Srbije in Črne gore Vuk Drašković.

Drašković vidi rešitev v iskrenem dialogu na vseh ravneh med Albanci in Srbi, predvsem pa v predlogu Beograda o decentralizaciji oziroma avtonomiji Srbov in Albancev v okviru Srbije, ki naj bi bila prava pot za uresničitev multietnične družbe na Kosovu. Dodal je, da je prihodnost Kosova, SČG-ja in celotnega Balkana v Evropi, zato je po njegovem potrebno začeti razmišljati po evropsko.

Z Draškovićevim mnenjem, da zdaj ni čas za razpravo o končnem statusu Kosova, se je strinjala večina govornikov, le britanski veleposlanik Emyr Jones Parry je dejal, da bi bilo morda potrebno hkrati z uresničevanjem standardov prebivalcem Kosova dati jasnejšo sliko glede končnega cilja njihove poti.

Vodja ZN-ove misije na Kosovu (Unmik) Harri Holkeri je prebral poročilo generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana o Kosovu, ki zajema obdobje od 1. januarja do 31. marca. Ob tem je poudaril, da kosovski mediji niso na ravni mednarodnih standardov in da poteka preiskava proti podžigalcem nasilja. Doslej so prijeli 270 oseb, preiskava pa je osredotočena na glavne organizatorje nasilja ter na umore in požige srbskih verskih objektov in stanovanj.

Marca je v pokrajini izbruhnilo hudo medetnično nasilje, v njem pa je umrlo 19 ljudi. Ruski predstavnik je dogodke označil za etnično čiščenje in Kfor pozval, naj se okrepi. V imenu Slovenije in celotnega EU-ja je nastopil irski veleposlanik Richard Ryan, ki je dejal, da EU povsem podpira politiko standardov pred statusom.