Foto:
Foto:
Afganistanske oblasti so izpustile še zadnje pakistanske zapornike.

Nekaj sto privržencev Kana je iz protesta, ker ga je predsednik Hamid Karzaj v soboto odstavil iz mesta guvernerja, zažgalo in izropalo urade ZN-a v Heratu.

Osebje ZN-a je morala evakuirati ameriška vojska, oblasti pa so po poročanju lokalne televizije razglasile policijsko uro.

Protestniki so na ulicah vzklikali gesla proti Karzaju in Američanom, v spopadih z vladnimi vojaki pa jih je bilo po poročanju zdravnikov iz mestne bolnišnice sedem ubitih.

Karzaj je v soboto odstavil Kana z mesta guvernerja, kar je ta sprejel, zavrnil pa je mesto ministra.

Izpuščenih 700 zapornikov
Iz zapora v Kabulu so afganistanske oblasti izpustile 700 nekdanjih talibanskih borcev, med njimi več kot 300 Pakistancev. Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je izpustitev kakih 400 Pakistancev, ki so zaprti v Afganistanu, napovedal že konec avgusta, ko je obiskal sosednji Pakistan.

Pakistanski veleposlanik v Kabulu Rustam Šah Mohmand je dejal, da bi Afganistan to lahko storil že prej, vendar njihovo potezo kljub temu ceni.

Izpuščeni Pakistanci naj bi bili zadnji od kakih 3.000 pakistanskih zapornikov, ki so bili izpuščeni iz afganistanskih zaporov po padcu talibanov leta 2001.

Ubitih več talibanskih upornikov
Afganistanski policisti so sporočili, da so ameriški helikopterji na jugu province Kandahar ubili okoli 20 talibanskih upornikov. Talibani stopnjujejo napade pred
predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale 9. oktobra. V zadnjem letu je umrlo okoli 1.000 ljudi, vključno z uporniki, civilisti, vladnimi vojaki in humanitarnimi delavci.