Foto:
Foto:
Newyorška borza

Samo letos se je cena Aerodroma, katerega poslovanje naj bi bilo s prihodom novih prevoznikov občutno boljše, povzpela za skoraj polovico.

Nov rekordni tečaj je 9.114 SIT. Zadnji posli so bili še višji. To velja tudi za Lukine delnice, ki so bile ob koncu dneva vredne 7.400 SIT. Z Merkurjevimi delnicami so v povprečju trgovali po 28.500 SIT.

Promet s Krkinimi delnicami se je sicer zmanjšal, vendar pa so bile s 100 milijonov SIT prometa delnice novomeškega farmacevta spet najprometnejše. Trgovanje se je pomaknilo v območje nad 66.000 SIT. Več kot pol odstotka dražje so tudi delnice Gorenja, katerih enotni tečaj je 6.644 SIT. Navzgor so šle še delnice Pivovarne Laško, Save in Intereurope.

Tečaj Mercatorja (68.914 SIT) je rahlo porasel, vendar pa so bili zadnji posli (38.600 SIT) opazno nižji. Petrolove delnice so bile od prometnejših edine, ki so končale v rdečih številkah, pri čemer je bila na koncu trgovanja cena le še 66.000 SIT. Od manj prometnih omenimo pocenitev delnic Istrabenza in Droge.

Po prometu se je takoj za Krko uvrstila Kolinska (71 milijonov SIT prometa), ki pa je ostala pri tečaju 6.600 SIT.

Promet je v borzni kotaciji znašal 433 milijonov SIT. Na prostem trgu ga je bilo za 277 milijonov, od tega še največ (dobrih 40 milijonov) z idom Kmečke družbe. Tečaj je porasel za pol odstotka, na 205 SIT. Več kot odstotek dražja sta pid Infond (91,44 SIT) in id Triglav (357,67 SIT), skoraj pet odstotkov pa je pridobil tečaj finančne družbe Triglav (1.182 SIT). Delnice Etre 33 so cenejše za slabe štiri odstotke, delnice Jate emone pa dražje za tri odstotke.

Slovenski borzni indeks (4.457 točk) in indeks PIX (4.148 točk) sta se zvišala za tretjino odstotka, indeks IPT (3.822 točk) pa za 0,11 odstotka.

Prosti pad delnic Nokie
Po treh izrazito pozitivnih dneh so se v ZDA predvsem tehnološke in telekomunikacijske delnice pocenile. Mini razprodajo je sprožila Nokia. Prihodki finskega proizvajalca mobilnih telefonov bodo v prvem četrtletju dva odstotka nižji, dobiček na delnico pa v spodnjih mejah pričakovanj. Delnice Nokie so se pocenile na dobrih 17 dolarjev, kar pomeni skoraj 20-odstotni padec.

Indeks Nasdaq se je znižal za odstotek, na 2.059 točk. Indeks Dow Jones (10.570 točk) je bil večji del torka v negativnem območju, zaključil pa je z rahlim pribitkom, kar je njegov četrti zaporedni plus. Kljub slabim novicam iz Nokie pa vlagatelji ostajajo kar optimistični in verjamejo, da bodo dobički podjetij v prvem četrtletju v povprečju narasli za 17 odstotkov.

Londonski trgovci so danes najprej malce pokomentirali torkov nogometni derbi, nato pa le krenili navzgor, tako da se je FTSE 100 približal 4.500 točkam. Dobro so se odrezale delnice Rolls-Roycea, saj je podjetje sklenilo lep posel z Boeingom. Tudi frankfurtski DAX 30 se je dopoldne zvišal za okrog pol odstotka in dosegel vrednost 4.050 točk.

Nafta se je nekoliko podražila, prav tako zlato (420 dolarjev za unčo), ki je tako prekinil nekajdnevni negativni niz.