Foto:
Foto:
Hongkong je pred sedmimi leti prešel pod upravo Pekinga.

Kandidati prodemokratskih strank naj bi dobili najmanj 18 od 30 sedežev ali enega več, kot pred štirimi leti. Zadovoljni so tudi kandidati komunističnih strank, ki podpirajo Peking, saj so dobili dva sedeža več in povišali število na devet.

Nekdanji predsednik Demokratske stranke Martin Li ni bil zadovoljen z izidi, za vse skupaj pa je okrivil volilni sistem. "Če prvi rezultati kažejo pravo sliko, se demokratska stran ni odrezala dobro. razočaran sem. Pokazalo se je, kako nesprejemljiv je volilni sistem," je dejal.

Udeležba relativno visoka
Tri ure pred zaprtjem volišč je bila udeležba skoraj 42-odstotna, kar je glede na leto 2000, ko je bil 32,2-odstotna, velik napredek. Na nekaterih voliščih so poročali o zapletih, ker je zmanjkalo volilnih lističev, saj oblasti niso pričakovale takšne udeležbe.

Volitve so potekale za 30 sedežev v 60-članskem parlamentu, drugo polovico sedežev pa izvoli kakih 200.000 predstavnikov različnih interesnih skupin, ki so večinoma prokitajsko usmerjeni.

Kakšen bo končni rezultat?
Skupni neuradni rezultati bodo najverjetneje znani v ponedeljek, šele potem bo znano, kakšen vpliv bodo imeli demokrati na prihodnost Hongkonga. Politični komentatorji predvidevajo, da bodo demokrati zasedali med 23 in 25 sedežev, kar bi bilo manj od pričakovanj.

V prejšnjem sklicu parlamenta so demokrati zasedali 22, prokitajske stranke pa 34 sedežev. Štirje sedeži so pripadli neodvisnim kandidatom.

Analitiki predvidevajo, da bo povečevanje števila demokratskih poslancev še bolj vznemirilo kitajske komunistične voditelje, ki se bojijo, da bodo izgubili nadzor nad Hongkongom.