Foto:
Foto:
Incidenti na morju ne smejo škoditi mirnemu reševanju mejnega vprašanja, so sklenili na seji vlade.
Na naravovarstvenih območjih bodo ustanovljena posebna lovišča.
Program odprave posledic potresa v Posočju je vlada dopolnila.

To pomeni, da bo nov inštitut dokončan že prihodnje leto. Kot je dejal minister za zdravje Dušan Keber, bodo denar vzeli iz sklada za zdravstvo, porabili pa ga bodo tudi za intervencijski nakup tretje obsevalne naprave.

Nova navodila za pomorsko policijo
Vlada je med drugim obravnavala tudi slovensko-hrvaške incidente na morju in sprejela sklep, da se mora policija ob vplutju tujega vojaškega plovila v območje nadzora slovenske policije vzdržati ukrepov, ki bi onemogočili sporazumno reševanje vprašanja meje. Sklenili so še, da lahko postaja pomorske policije v Kopru brez vnaprejšnje odobritve obrambnega ministrstva omenjena plovila ob nezakonitem vplutju v naše vode opozori, naj takoj zapustijo območje.

Več sredstev za ZPIZ
Vlada je dala soglasje k letnemu poročilu Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja za leto 2003. Skupščini sklada med drugim tudi predlaga, da se bilančni dobiček v višini 542,77 milijona tolarjev izplača le Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zelena luč za novi javni zavod
Ministri so sprejeli tudi pobudo ljubljanskega kliničnega centra o izločitvi organizacijske enote Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa iz Kliničnega centra in njegovem preoblikovanju v javni zavod Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa.

Sprejeti ukrepi za Zasavje
Vlada je sprejela poročilo o izvajanju regionalne politike 2004 in program ukrepov za prestrukturiranje Zasavja za leto 2005. V poročilu je namreč ugotovljeno, da je bila v obdobju med letoma 2000 in 2003 dosežena realna gospodarska rast v vseh regijah z izjemo Zasavja.

Ustanovljena posebna lovišča
Vlada je prav tako sprejela uredbo o ustanovitvi lovišč s posebnim namenom, ki se nahajajo v tistih predelih Slovenije, ki so iz naravovarstvenega vidika posebej pomembna. Ministri so sprejeli še uredbo o izvajanju programa ukrepov na področju čebelarstva, ki so evropsko primerljivi. V ta namen bo leta 2005 namenjenih 148 milijonov SIT.

Tudi o Posočju, energetiki, odpadnem materialu ...
Ministri so na seji med drugim sprejeli še uredbo o predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, dopolnitev programa odprave posledic potresa, ki je 12. julija prizadel Posočje, dali so soglasje k letnemu poročilu in poročilu o stanju na področju energetike Javne agencije za energijo za leto 2003, soglasje k rebalansu finančnega načrta Stanovanjskega sklada za leti 2004 in 2005, sprejeli pa so tudi uredbo o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja.

Glede pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti drugega odstavka 65. člena zakona o dohodnini so ministri ocenili, da določba ni v neskladju z ustavo, zato predlagajo, da se pobuda za oceno ustavnosti zavrne. Med kadrovskimi zadevami so sprejeli sklep, da se za predsednika uprave Elektro Ljubljana za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja imenuje Vincenca Janšo.