Foto:
Foto:

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je varnostni svet pozval, naj ne podpre imunitete ameriških državljanov pred mednarodnim sodiščem.

Izvzemanje ni pravično. Pravna vrednost imunitete je sporna in menim, da je varnostni svet ne bi smel podpirati," je dejal Annan, ki je že v preteklosti nasprotoval resolucijam o tej zadevi.

Zadnja bo potekla prihodnji mesec, ZDA pa v varnostnem svetu nimajo podpore, ki bi jim zagotovila sprejetje nove, saj naj bi se glasovanja vzdržali Nemčija, Francija, Španija, Brazilija, Čile, Benin in Romunija, resolucijo pa bodo najverjetneje podprli Rusija, Alžirija, Filipini, Pakistan, Angola in Velika Britanija, ki je sicer ratificirala sporazum. Razlog po besedah britanskih diplomatov tiči v ameriški grožnji, da bo blokirala vse mirovne operacije Združenih narodov.

Ustanovno listino sodišča je podpisalo 139 držav, ratificiralo pa le 94. Med njimi so poleg ZDA še Rusija, Izrael in Iran. Mednarodno sodišče je začelo delovati lansko leto, na njem pa sodijo obtožencem za vojne zločine, v kolikor tega ne morejo ali želijo storiti nacionalna sodišča.