Prireditev Potegnem črto – Avditorij 40 let, je bila živahen mozaik glasbe, plesa, filmske slike in besed - torej vsega, kar se je v zadnjih 40 letih dogajalo v avditoriju. Foto: MMC RTV SLO/Vojko Rotar
Prireditev Potegnem črto – Avditorij 40 let, je bila živahen mozaik glasbe, plesa, filmske slike in besed - torej vsega, kar se je v zadnjih 40 letih dogajalo v avditoriju. Foto: MMC RTV SLO/Vojko Rotar
Potegnem črto – Avditorij 40 let
Portoroški Avditorij je bil v četrtek zvečer poln. Foto: MMC RTV SLO/Vojko Rotar
Potegnem črto – Avditorij 40 let
Prireditev je povezovala Nataša Benčič, ki je bila tudi avtorica scenarija, žarometi pa so bili uprti v Big Band RTV Slovenija in Obalni komorni orkester, ki ju je vodil maestro Patrik Greblo. Foto: MMC RTV SLO/Vojko Rotar
Med 11. in 14. avgustom se bodo zvrstile Portoroške noči z osrednjim koncertom Gorana Bregovića. Foto: MMC RTV SLO/Ines Kočar

Obletnico je tako v amfiteatru v četrtek zaznamovala prireditev Potegnem črto – Avditorij 40 let, ki je bila živahen mozaik glasbe, plesa, filmske slike in besed - torej vsega, kar se je v zadnjih 40 letih dogajalo v avditoriju. V posebej posnetih filmskih zapisih so se glasbenikom na odru "pridružili" tudi ljudje, ki so s svojim delom zaznamovali avditorij ali pa je ta - skupaj s kraji ob morju - zaznamoval njihovo umetniško ustvarjanje.

Posnetek prireditve si boste lahko ogledali v nedeljo, 8. julija, ob 20.00 na 1. programu Televizije Slovenija ali na Televiziji Koper - Capodistria v četrtek, 12. julija, ob 22.30.

Večer različnih glasbenih zvrsti
Žarometi so bili uprti v Big Band RTV Slovenija in Obalni komorni orkester, ki ju je vodil maestro Patrik Greblo, skladbe različnih glasbenih zvrsti pa so interpretirali Ana Dežman, Tinkara Kovač, Branko Robinšak, Nuša Derenda, znova združeni Faraoni, Anika, Slavko Ivančić in mlade pevke Vokalne skupine Osnovne šole Lucija. Z Obalnim komornim orkestrom sta zaigrala tudi solista, violinist Žiga Brank in oboistka Maja Kojc.

Za koreografijo plesnih točk je poskrbel Siniša Bukinac, ki je skupaj z Dano Petretič tudi zaplesal, predstavile so se tudi združene plesalke plesnih skupin iz občine Piran Flip, Metulj in Twirling.

Podobo prireditve in televizijske so z optimizmom in eleganco, kakršno izžarevajo dame in gospodje skupine Rosa Klementina, v oblačilih, kakršna so nosili nekoč, obogatili skupaj s Solinarsko družino. Prireditev je povezovala Nataša Benčič, ki je bila tudi avtorica scenarija, režiser prireditve pa je bil Samo Milavec.

Poleg praznovanja 40-letnice Avditorija je pred vrati tudi že 32. festival Melodije morja in sonca, ki bodo na vrsti v soboto, 7. julija.

Kulturno poletje v Avditoriju
V petek, 13. julija,
se bodo v Križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu začeli 34. piranski glasbeni večeri. Mednarodni festival komorne glasbe bo letos ponudil nekaj biserov klasične literature. Na štirih koncertih se bodo spomnili 280. obletnice rojstva Josepha Haydna, 185. obletnice smrti Ludwiga van Beethovna, počastili 150. obletnico Debussyjevega rojstva ter 320. obletnico rojstva Giuseppeja Tartinija. Otvoritveni koncert bo izvedel sloviti orkester Cappella Istropolitana. Kot vrhunec cikla pa organizatorji za 3. avgust napovedujejo gostovanje slovitega ruskega godalnega kvarteta Čajkovski.

Poleg omenjenih se bodo v Avditoriju zvrstile še naslednje prireditve: večer najlepših dalmatinskih pesmi (1. julija), koncert Uroša Periča s prijatelji - Otom Pestnerjem, Alenko Godec in Lucienne (14. julija) ter monokomedije Fotr (21. julija), Star fotr (28. julija) in Od boga poslan (17. avgusta). Med 11. in 14. avgustom pa se bodo zvrstile Portoroške noči z osrednjim koncertom Gorana Bregovića.

Za gledališki abonma za sezono 2012/13 je Boris Kobal izbral tri komedije in tri drame s klasičnimi, aktualnimi in celo provokativnimi temami. Vpis abonmajev je mogoč vse do 28. septembra, vendar bodo vsi, ki se bodo za to odločili do 5. julija, deležni posebnega darila - brezplačne vstopnice za ogled festivala Melodije morja in sonca, so še sporočili z Avditorija.