Člana dueta The Shapeshifters sta postala redna gosta domačih nočnih klubov. Foto: MMC RTV SLO
Člana dueta The Shapeshifters sta postala redna gosta domačih nočnih klubov. Foto: MMC RTV SLO
R. I. O. in The Shapeshifters
Pred kratkim sta nastopila na festivalu Ritem mladosti, ki je privabil številne obiskovalce, predvsem zaradi glasbene poslastice večera - plesnega projekta R. I. O. Foto: MMC RTV SLO
Shapeshifters
Kot pravita sama, je za dobro atmosfero in uspešen nastop potrebno več kot le sreča in vzklikanje: 'Dvignite roke v zrak.' Foto: MMC RTV SLO

Britanski duet, ki je zaslovel predvsem na račun svojih velikih uspešnic Lola's Theme, Back to Basis in Incredible in Sensitivity, je v zadnjih letih postal nepogrešljivi "inventar" domačega klubskega prizorišča. "Slovenci so dobri 'žurerji'. Znajo se zabavati in zelo se spoznajo na glasbo," priznava Reich.

Več si lahko preberete v kratkem pogovoru spodaj.


Sta redna gosta slovenskih klubov. Kaj je tako vabljivega na Sloveniji?
Marlin:
Po pravici povedano v velikem delu balkanske regije, kjer nastopava, čutiva povezanost z ljudmi. Srečna sva, da je takšen občutek povsod po svetu. Toda Slovenija ima poseben prostor v najinih srcih, ker sva tu imela nekaj neverjetnih zabav. Čutiva toplino in ljudje imajo radi house, kar naju vedno znova privablja nazaj.
Reich: Slovenci so dobri "žurerji". Znajo se zabavati in zelo se spoznajo na glasbo.

Ali Britanci niso?
Marlin:
Veste, povsod po svetu so, toda v nekaterih krajih pač začutiš tisto posebno vez. Tega ni povsod, srečna sva, da jo imava z veliko kraji. In ni skrivnost, da se rada vračava na Balkan.

Kateri so bili vrhunci letošnjega leta do zdaj?
Reich:
Četrtič sva nastopila na Ibizi, kar je bilo neverjetno. Na Hrvaškem sva nastopila na Papaji. Na Tajskem je bilo "kul", naslednji teden greva na Japonsko.
Marlin: Zelo sva srečna, da lahko potujeva v neverjetne kraje po svetu čez vse leto. Težko izbereva samo en vrhunec.

Kaj lahko pričakujemo od vaju?
Reich:
Izdala bova nov single Defected. Delava tudi za album remiksov.
Marlin: Kako je naslov tistemu singlu?
Reich: Nothing but love for you. Prihodnje leto bova delala za album, ki bo združeval vse najine remikse, ki sva jih ustvarila v preteklih letih. Sledil mu bo nov singel Crazy Inside, ki ga bova izdala pri lastni založbi. Sva zelo zaposlena fanta.

Kako to, da bosta album znova izdala pri lastni založbi?
Marlin:
Ker tega nisva storila že nekaj časa, sva si rekla, da je zdaj dober čas za to.

Ali zato, ker sta že imela singel, ki je bil številka ena, kdaj čutite breme, da morata ponoviti ta uspeh?
Marlin:
Ne. Samo delati moraš iz srca in delati plošče, ki jih rad delaš. Ali bo pesem postala uspešnica, je odvisno od drugih ljudi. Midva samo ustvarjava glasbo, ki jo ljubiva, in ne razmišljava o tem, da mora biti na radiu ali da mora biti uspešnica, ker je takšno razmišljanje sra***.

Kako pripravita občinstvo do tega, da posluša vajine nove pesmi med nastopi?
Marlin:
Rečeva: "Dvignite roke v zrak!"
Reich: Upava na dober odziv, toda ne moreš samo govoriti, naj dajo roko v zrak, ker se naveličajo. Vse je v ravnotežju: imaš nekaj "groove" skladb, na katere plešejo. Težko je najti pravo ravnotežje. V prvih 20-30 minutah preverjaš, kaj bo delovalo, in na podlagi tega gradiš svoj set.